– Det suste i ørene lenge etter smellet

Det var bare to lynnedslag i Rogaland natt til onsdag. Det ene kan ha startet kirkebrannen i Sandeid.

Menighetsrådsleder Tore Tokheim

Menighetsrådsleder Tore Tokheim trodde først det var hans eget hus som ble truffet da han hørte et kjempesmell natt til onsdag. Det var trolig Sandeid kirke som ble rammet av et lynnedslag.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Natt til onsdag begynte det å brenne i Sandeid kirke i Vindafjord. Brannvesenet rykket raskt ut, og det er kirketårnet som har fått hardest medfart av flammene.

Det var trolig et lynnedslag som startet brannen. Tordenværet holdt mange våkne tirsdag kveld og natt til onsdag. Blant andre menighetsrådsleder Tore Tokheim, som er kirkens nærmeste nabo.

Sandeid kirke i Vindafjord

Det brant i Sandeid kirke natt til onsdag. Det er først og fremst kirketårnet som er ødelagt.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK
Bente Wahl foran datamaskin

Bente Wahl.

Foto: MAGNE VELLE

– Det var et forferdelig smell, og det suste i ørene lenge etterpå, sier han.

Meteorolog: – Maks uflaks

Politiet kunne onsdag ettermiddag ikke konkludere med at lyn startet brannen, men meteorologen bekrefter lynnedslag i området. Men ikke særlig mange:

I Rogaland var det bare tre lynnedslag mellom klokken 20 tirsdag og 08 onsdag. Ett av dem slo ned i havet, de to andre på land.

– Vanligvis ser vi veldig mange flere, det kan være store klynger. Likevel blir ingen truffet. Når det kommer bare to i det området, og en kirke blir truffet, vil jeg si det er maks uflaks, sier meteorolog Bente Wahl.

Snart konfirmasjonstid

Smellet var så høyt at Tokheim var overbevist om at det var hans eget hus som hadde blitt rammet. Men så gikk det opp for ham at det var kirken.

– Det var full fyr i tårnet. Heldigvis gikk det ikke lang tid før brannvesenet og politiet kom, sier han.

– Var du redd kirken skulle brenne ned?

– Det var ikke en fjern tanke. Det så ille ut, men nå tenker jeg at det ser greit ut, tross alt. Jeg har ikke vært inne selv, men har fått høre at selve kirkeskipet er intakt. Muligens har deler av bygget fått vannskader.

I påsken var det planlagt konserter i kirken, og det er ikke lenge til vårens konfirmasjoner. Tokheim sier menighetsrådet vurderer dette når de har fått vite mer om skadene.

Hoppet i stolen

Tokheim var langt fra den eneste som merket det kraftige tordenværet natt til onsdag. Leif Vestbø, Johannes Østebø og Liv Østebø hørte godt smellet da lynet slo ned.

– Hele huset ristet, jeg trodde det var en eksplosjon. Først så jeg bare at det gnistret helt oppe i kirkespiret, ingen flammer, sier Leif Vestbø.

– Jeg hoppet i stolen. Det ble jo helt svart fordi strømmen gikk, sier Liv Østebø.

– Det er skummelt, rett og slett. Vi visste jo ikke hva det var. Og det er veldig trist å se en brannskadd kirke, sier hun.

Naboene synes det er trist at Sandeid kirke brant.

Leif Vestbø, Johannes Østebø og Liv Østebø synes det er trist at den gamle trekirken er skadet i brann.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Slukket med skummetmelk

Dette er ikke første gang det brenner i Sandeid kirke. De tre naboene husker godt brannen i 1952.

– Den gangen slukket de med skummetmelk. Folk bar melkespann som bare det, sier Vestbø.

Sandeid kirke er en langkirke i tre som ble bygget i 1904.