Hopp til innhold

– Det ser latterlig ut

Innbyggerne i Eigersund var med og betalte for kommunal gågate med belegningsstein. Nå har kommunen asfaltert uten å si fra.

Siv Aakre Slettebø

Siv Aakre Slettebø savner den steinlagte enden av gågata i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg trodde at byggherren hadde blitt pålagt å føre gaten tilbake i samme stand som den var i før de begynte. Når stein ble ødelagt og måtte kastes kunne de ikke ta den lette løsningen og lagt asfalt, sier Siv Aakre Slettebø.

Hun bor i bor i enden av Storgaten i Egersund, der gågaten starter. For 20 år siden var hun og resten av naboene med på spleiselaget for belegningsstein, slik at byen skulle få et helhetlig, steinbelagt gågate i sentrum. Uten forvarsler opplevde hun og mannen at belegningsstein ble skiftet ut med asfalt.

– Ikke greit

Jone Omdal

Vei og utemiljøsjef, Jone Omdal i Eigersund kommune.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Dette er ikke greit. Det ser helt latterlig ut, sier hun.

Årsaken til utskiftningen var at Grand Hotel som har hatt byggearbeid gående i et år i samme gaten trengte belegningssteinen for å få den ferdig til 17 mai.

– Da vi så at vi måtte bytte ut en del stein i området fant vi ut at det beste for helteheten i gata var å få et sammenhengende belegg fram til slutten av gågata. Vi tok stein fra slutten av gågata og la tilbake utenfor Grand Hotel, sier vei og utemiljøsjef, Jone Omdal i Eigersund kommune.

Først etter at kommunen hadde erstattet steinene med asfalt svarte den på brev fra beboerne som følte seg ført bak lyset.

– Vi måtte ta kontakt m dem for spørre hva som skjer. Vi sendte en mail den 30. april som vi ennå ikke har fått svar på, sier Slettebø.

– Det var det vi skulle unngå

Historiker og direktør ved Dalane folkemuseum, Leif Dybing er sjokkert over at Eigersund kommune går vekk ifra vedtatte prinsipper for byens sentrum i denne saken.

– Det var det vi skulle unngå i dette området. Det var derfor vi la ned ekstra midler for å få gatene ekstra fine. Vi er så glad i å skryte av byen vår. Da er vi forpliktet til å holde det ved like. Det forplikter ovenfor innbyggere, besøkende og turister, og ikke minst de som bor i området. På sightseeingtur kan vi ikke stoppe ved krysset på Johah Feyersgate og si: «nå ser så fælt ut at vil ikke gå videre», sier Dybing.

Jone Omdal sier at det per i dag ikke produseres slik stein lenger og at kommunen jakter på eventuelle lager som måtte finnes. I etterkant forstår han beboerne som føler seg ført bak lyset.

– Hvis de føler at vi har tatt oss til rette så beklager jeg det. Vi har hatt en god dialog med de det gjelder og gitt beskjed om at dette er et midlertidig tiltak. De har kommet med en henvendelse som vi har besvart, sier Omdal.

Han bekrefter at kommunen ikke tok kontakt med innbyggerne før asfalteringen var utført.

Gågata i Egersund

Gågata i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK