NRK Meny
Normal

– Det må være opp til folket

De tre ordførerne fra Klepp, Hå og Time var i dag på møte med kommunalministeren. Selv om de seg i mellom er enige om at de vil ha storkommunen Jæren, vil de fortelle kommunalministeren at dette er en avgjørelse folket må ta.

Jærkommunenes ordførere i Oslo

Ordførerne i de tre kommunene på Jæren var i møte med kommunalminister Jan Tore Sanner i Oslo i dag. Fra venstre Ane Marie Braut Nese, ordfører i Klepp (H), Reinert Kverneland, ordfører i Time (H) og Jonas Skrettingland (KrF). Mannen med ryggen til er Jan Tore Sanner.

Foto: Erik Waage / NRK

– Jeg tror ikke det blir vellykket hvis vi presser noe over hodet på folk. Dette er det folket som må bestemme, sier Ane Mari Braut Nese, ordfører i Klepp (H).

– Hvis en av kommunene sier klart nei så tror ikke jeg at det blir en vellykket sammenslåing hvis vi tvinger det inn, sier Reinert Kverneland som er ordfører i Time (H).

– Jæren er spennende

De var i dag hos kommunalministeren for å fortelle at avgjørelsen må være opp til folket. På Jæren er folket nemlig svært splittet, og både nei- og ja-siden har mobilisert seg før folkeavstemningen i april. Derfor ville ordførerne også høre hva konsekvensen ble for både ja og nei.

– Jeg inviterte dem fordi Jæren kan bli en veldig spennende storkommune, særlig fordi jordvern og landbruk står så sterkt, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner sier at dagens situasjon uansett vil bli forandret.

Foto: Erik Waage / NRK

Kommunalministeren kom før jul med et forslag om en ny inntektsmodell som skal belønne kommuner som velger å slå seg sammen. Modellen har også blitt kritisert for å straffe små kommuner, og på den måten tvinge frem kommunesammenslåinger.

Det blir forandring uansett

– Det kommunalministeren sa er at status quo ikke er et alternativ. Derfor vil det bli forandring uansett, om det så blir som en kommune eller tre, sier Braut Nese.

Sanner svarte dermed ikke på hva som vil skje hvis en kommune svarer nei, men hvis alle svare ja er Sanner tydelig.

– En samlet Jæren kommune vil ha en stødig og trykk økonomisk fremtid, sier han.