Hopp til innhold

– Det finnes god julemusikk også

Julemusikk er mer enn «Little drummer boy», Hanne Krogh og «Do They Know It's Christmas?», lover ekspertpanelet på musikkbiblioteket i Stavanger.

Created by InfoDispatcher

VIDEO: Musikkformidlere ved Musikkbiblioteket i Stavanger fikk velge én utgivelse hver som de vil anbefale. Berekvam valgte Phil Spectors «A Christmas gift for you». Reme-Stigel valgte Kari Bremnes og Rikard Wolff «Desemberbarn». Nilsen valgte Pål Jackman og Kitchen Orchestra «Jul (I sin helhet) på Jæren».

– Det er så mange julesanger å velge i. Hvis du skal gi ut en juleplate er det mange tusen sanger å velge i. Man må ha med nisser, reinsdyr, snø, engler, nisser, is, ski og det er veldig mange stjerner i julemusikk, sier musikkblogger Øyvind Berekvam.

Julemusikk

Musikkbiblioteket har tusenvis av juleplater til utlån. Her bør det være noe for de flestes smak

Foto: Erik Waage / NRK

– Det er mye følelser rundt julemusikk. Det handler om minne og tradisjoner, sier Olav Nilsen.

– Vil høre den samme om og om igjen

Hvert år henter vi frem et knippe gamle sanger og spiller dem om igjen og om igjen. Hvert år gjør artister mer eller mindre vellykkede forsøk på å lage nye sanger som folk får lyst til å spille om igjen og om igjen.

Musikkformidlerne på musikkbiblioteket i Stavanger vet en del om hva som rører seg der ute og blir svært engasjerte når de får mulighet til å dele med seg.

– Hvis en er litt nostalgisk av seg, som man gjerne er i julen, vil man gjerne høre de samme sangene om og om igjen. Da må man finne favorittplaten sin. Jeg må alltid høre «Rose fra Betlehem» av Sondre Brattland en gang på julaften, og en gang i løpet av julen må jeg høre Bugge Wesseltofts «Snowing on my piano». Jeg synes også det er mange jazzmusikere som har laget mye fin julemusikk, sier Karen Reme Stigel.

Øyvind Berekvam, Karen Reme-Stigel og Olav Nilsen.

EKTE MUSIKKNERDER: Musikkformidlere ved Musikkbiblioteket i Stavanger Fra venstre: Øyvind Berekvam, Karen Reme-Stigel og Olav Nilsen.

Foto: Erik Waage / NRK

Pumpeorgel i julesang

I julesamlingen er det også flere favoritter.

Hans Petter Hansens juleplate på østlandsk

Stavangerartisten Hans Petter Hansens laget en juleplate på østlandsk.

Foto: Erik Waage / NRK
Phil Spectors «A Christmas gift for you

Phil Spectors «A Christmas gift for you».

– Kitchen Orchestra har laget noen fantastiske juleplater. De lager originalmusikk, og «Pumper julen rett inn» med Janove Ottesen og «Jul (i sin helhet) på Jæren» med Pål Jackman, sier Nilsen.

– Dagsland og Krüger holder mål. Hanne Sørvåg sin juleplate var også ok, men litt formelbasert, sier Berekvam.

– Nordnorsk julevise fra Moddi er også i ferd med å skrive seg inn som en klassiker, sier Reme-Stigel.

– Når musikknerder skal diskutere hva som er den beste juleutgivelsen kan de krangle i timevis, før de blir enige om at Phil Spectors «A Christmas gift for you» er den beste, sier Berekvam.

– Jeg har Sondre Brattland på repeat. Det er jul for meg. Det er noe med det enkle og folkelige med minner om min barndoms jul. Det er noe med det. Det handler om familie og tradisjoner, og så har man annen musikk man hører på resten av året, sier Nilsen.

Legg til en bjelle, så har du en julesang

– De som kjøper juleplater er nok ofte de som ikke kjøper plater resten av året. Jeg tror noen av dem som lager juleplaster casher inn på å ha et litt kjent navn, sier Nilsen.

Musikkpanelet er klare på hva som er julemusikk, og rimelig sikre på hva som er den «lettvinte løsningen».

– Musikkmessig handler det om en julebjelle. Den kan du nesten legge oppå hva som helst, spesielt om du har med et barnekor også, sier Berekvam.

Created by InfoDispatcher

VIDEO: – Det høres ut som et reinsdyr som løper, sier Ida Opsal som er med i the Lovely Orchestra som spiller Sufjan Stevens’ julemusikk. Når hun spiller på sitt instrument, er man aldri i tvil om at man hører på en julesang.

Julemusikalske spillelister: (Spotify-lenker)

«Den Store Kongen» med Ganddal pikekors aspirantkor

«Den Store Kongen» med Ganddal pikekors aspirantkor er tilgjengelig på vinyl på musikkbiblioteket. Da den ble gitt ut i 1974 fant man det greit å merke omslaget med at den også kan lyttes til i Stereo.

Foto: Erik Waage / NRK

Flere nyheter fra Rogaland