Hopp til innhold

– Det er trygt å bo på mottaket

Også i mars ble en person knivstukket ved Hå mottakssenter. Men senterleder Laila Barret forsikrer om at det er trygt å bo ved mottaket.

En 52 år gammel mann ble knivstukket ved Hå mottakssenter fredag 1. november.

TRYGG PLASS Å BO: – Dette kunne skjedd hvor som helst, mener leder for Hå mottakssenter, Laila Barret.

En person arrestert etter knivstikking ved Hå mottak

LAGT I BAKKEN: Her legger politiet gjerningsmannen i bakken etter knivstikkingen.

Foto: Magnar Larsen

Fredag formiddag ble en 52 år gammel mann knivstukket i ryggen av en 29-åring ved Hå mottakssenter. Begge de to involverte er beboere ved asylmottaket.

Også i mars var det en knivstikkingsepisode ved mottaket . En 27-åring knivstakk en 29-åring.

Leder for Hå mottakssenter, Laila Barret, forsikrer likevel om at det er trygt å bo på senteret.

– Vi jobber aktivt med å forebygge alle former for vold. Vi har informasjonsprogram to ganger årlig, og vi snakker også om lover og regler i Norge. Vi har fokus på dette. Det er viktig for oss, og det er viktig for dem som bor her at det skal være en trygg plass å bo, sier Barret til NRK.no.

– De lager mat, og da trenger de selvfølgelig kniver

Som alle andre steder i landet bor asylsøkerne fritt på mottaket, og kan komme og gå som de selv vil. Dette betyr at senterledelsen ikke har kontroll på hvorvidt det blir brakt våpen til mottaket.

– Folk bor her, og de har kjøkken og lager sin egen mat. De bor fritt. Vi driver ikke et fengsel eller en institusjon. De lager sin egen mat, og da trenger de selvfølgelig kniver, sier Barret.

Hun mener det viktigste er å fokusere på tankegangen til beboerne.

– Vi kan ikke passe på alle tjuefire timer i døgnet, uansett. Det beste er å snakke åpent med dem, og prøve å få dem til å innse at det finnes andre måter å løse konflikter på.

Mange nasjonaliteter

Til sammen er det mennesker av 25 forskjellige nasjonaliteter ved Hå mottakssenter.

– Er dette problematisk?

– Nei, det vil jeg ikke si. De lever godt sammen. Det fungerer veldig greit, og det skaper toleranse. Jeg vet ikke hva som var bakgrunnen for denne konflikten, men konflikter kan oppstå både blant folk av samme nasjonalitet og blant folk med blandet nasjonalitet.

– Vil dere iverksette noen tiltak etter denne episoden?

– Vi vil ha ekstra fokus på dette, og snakke med beboerne. Vi vil drive relasjonsbygging. Hvis det er noen som har det vanskelig vil vi prøve å fange det opp, og henvende til psykiatrien hvis det er noen som har behov for det, sier Barret.