Hopp til innhold

– Det er lett å google seg syk

Alt helsestoffet på internett gjør det verre å være hypokonder i dag, mener selverklært hypokonder, Torolf Nordbø. Han advarer folk mot å leke doktor på nettet, og får støtte fra professor og hypokonderekspert Ingvard Wilhelmsen.

Alt helsestoffet på internett gjør det verre å vera hypokonder i dag , sier artisten Torolf Nordbø i Stavanger. Han er imot at folk leikar doktor på nettet, og får støtte fra professor og hypokonderekspert Ingvard Wilhelmsen.

VIDEO: Torolf Nordbø er selverklært hypokonder. Han lagrer alt helsestoff han kommer over på nett. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

– Jeg er nok så engstelig av type. Jeg har trodd at jeg hadde alle typer kreft; i hodet og i lungene, selv om jeg ikke røyker. Jeg har trodd at jeg hadde prostatakreft og magekreft, sier Torolf Nordbø.

Stadig flere nordmenn lider av helseangst, sier leger og forskere, og skylder på media og internett. Nettsteder som skriver om helse opplever en solid vekst. Nordbø er selverklært hypokonder og samler på alt han kommer over om helse.

Legesider på nett

Nordmenn får stadig flere helsenettsteder å velge mellom og nettstedene opplever vekst.

Foto: Montasje

Stiller sin egen diagnose på nett

– Jeg klikker gjennom alle nettavisene og leser en god del om helse; om nye vitaminer som er bra, dårlige eller som vi får for mye av. Jeg lagrer det i en egen mappe som heter helse. Der er det mye, for å si det rett ut, sier han.

Norsk forening for allmennmedisin mener altfor mange friske folk går til legen. Professor i samfunnsmedisin, Olav Helge Førde, mener overbehandling truer folkehelsen, og ønsker en nasjonal gjennomgang om hvorvidt vi behandler for mange friske mennesker her til lands. Ifølge helseforsker Marie Undheim er sykdom en veldig subjektiv opplevelse.

Torolf Nordbø slet i nesten 20 år med stive skuldre og migrene på grunn av alt stresset sykdomsangsten førte med seg.

– Da jeg fikk migrene trodde jeg jo selvsagt at jeg hadde kreft i hodet, og det hjalp ikke akkurat på stresset, sier han.

– Man må kunne tåle informasjonen

Ingvard Wilhelmsen

Lege Ingvard Wilhelmsen driver klinikk for hypokondere i Bergen.

Foto: UiB

Professor Ingvard Wilhelmsen driver landets eneste klinikk for hypokondere i Bergen og advarer folk mot å stille diagnoser på seg selv ved hjelp av nettet.

– Informasjonen er ikke farlig i seg selv, men man må tale den. Hvis man leker lege og klikker seg gjennom symptomer må man til slutt velge sykdom selv. Hvis du katastrofetenker ender du på det verste, sier han.

Han tror ikke det har blitt så mange flere hypokondere, men at alt helsestoffet på nettet gjør det verre å være hypokonder i dag.

– Redselen for å dø har alltid vært en del av det å være menneske, men det kan gå litt lengre i dag. Det er mer tilgjengelig helseinformasjon, du kan shoppe litt leger, og lese flere undersøkelser, sier Wilhelmsen.

Han jobber med sine pasienter for å få dem til å være villige til å være dødelige.

– Hypokondere må akseptere at det ikke er mulig å kontrollere døden. Tanken om kreft har ikke noe med den reelle fysiske kreftrisikoen å gjøre. Bruk livet til å leve, så tar vi døden når den melder seg, sier han.

Torolf Nordbø

Torolf Nordbø bruker mye tid på å lese om sykdom og helse på nett.

Foto: Eirik Gjesdal/NRK

Har lagt om livsstilen

– En gang hypokonder, alltid hypokonder, konkluderer Nordbø, som selv har vært det siden tenårene.

Men han har funnet en måte å takle angsten på.

– Jeg går også til doktor en gang i året for en grundig helsesjekk, og til psykiater innimellom for å få renset skallen. Jeg snakker også mye med en kamerat som er prest, sier han.

– Man må finne en balanse mellom den psykiske og fysiske helsen. Man må få nok søvn, spise sunt, trimme, ikke stresse eller jobbe for mye og ta godt vare på gode venner.

Men han advarer folk mot å klikke for mye.

– Slutt og surf for mye på nett. Det står noe seriøs forskning innimellom alt helsestoffet. Men det å være for mye opptatt av sykdom er ikke bra, sier Torolf Nordbø.

Avisutklipp

Torolf Nordbø samler også på avisutklipp om helse.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK