– Det blir voldsomt mye nedbør

Sluk bør renskes opp i hvis værvarselet slår til. Det er fare for både flom og jordskred langs vestlands- og sørlandskysten.

Regnskur

Det ventes opp mot 100 millimeter nedbør i morgen.

Foto: Ståle Frafjord

– Obs, obs! skriver Brannvesenet på Twitter, før de advarer mot tette sluk.

Laster Twitter-innhold

Og det med god grunn, for hvis værvarselet slår til kan resultatet bli svært vått, forteller statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved.

– Det blir voldsomt mye nedbør, og det blir ganske mye vind, sier Skålevik Valved.

Og varselet gjelder langs store deler av kysten. I Hordaland, Vest-Agder og Rogaland er det nemlig meldt om voldsomme mengder, og varseltrekantene for flom har dukket opp i storbyene langs kysten.

Sør for Stad meldes det om store nedbørsmengder på mellom 80 til 100 millimeter bare i løpet av fredagen. I tillegg er det meldt om at regnværet allerede begynner i dag, men mellom 40 og 60 millimeter.

– Flere vil merke det

Og med mange oversvømmelser på grunn av overvann og tette sluk ferske i hukommelsen, advarer både meteorolog og brannvesen om de voldsomme nedbørsmengdene.

– 100 millimeter er ti tilitersbøtter på en kvadratmeter. Så det er veldig mye nedbør, og det er ikke utenkelig at det gir lokale problemer. Det er og verdt å merke seg at når vinden dreier på vest med så kraftig vind, så vil nok flere lenger inn i landet merke det og, legger meteorologen til.

Fare for jordskred og flom

Også NVE tror morgendagen kan by på problemer. De varsler om jordskredfare flere steder, og anbefaler og rensing av dreneringsveier.

– Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt, skriver NVE i varselet sitt.

Jordskredfaren er på gult nivå, og de har også sendt ut flomvarsel for Hordaland, Rogaland og Vest-Agder.

Sjekk været HER!

Det er fredagsværet som vil by på mest problemer, men det vil begynne å regne kraftig i dag.

Det er bare tre måneder siden det gikk et stort ras på Moi i Lund kommune. Og områder som dette er spesielt utsatt melder NVE.

Ras på Moi i Lund

Slik så det ut da jordraset traff Moi på nyttårsaften. Slike scener kan det komme flere av om jordskredvarselet fra NVE blir en realitet.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK