NRK Meny
Normal

– Det blir et par tusen timer på kjøkkenet

I januar skal Christopher Davidsen forsvare Norges ære i kokke-VM. Men først venter måneder med hardtrening.

Christopher Davidsen
Foto: NRK

På kjøkkenet på Kronen Gaard Hotell i Sandnes har kokken Christopher Davidsen installert seg. Her skal han tilbringe mye tid de neste månedene. Faktisk to-tre tusen timer, ifølge han selv.

– Jeg har lagt en kalender for de neste seks månedene. Da er det planlagt to reiser til familien som bor i Trondheim.

Fra EM til VM

Christopher Davidsen

Christopher Davidsen ble kåret til Årets kokk i 2015, og dermed valgt som Norges representant i både EM og VM for kokker.

Foto: NRK

I januar venter nemlig finalen i Bocuse d'Or, konkurransen som regnes som VM for kokker. Da skal gullet Norge tok i 2015 forsvares.

– Det blir hardkjør fremover, sier Davidsen, som til daglig er konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim.

Det har vært et hektisk år for Stavanger-kokken. I mai representerte han Norge under Bocuse d'Or Europe, den europeiske finalen. Der sikret han andre plassen. Men tid til å feire sølvet, har han ikke.

– Allerede dagen etter EM-finalen, var vi i gang med planleggingen til VM. Så vi har holdt på i noen måneder allerede, sier han.

Trener: – Må hvile også

Trenings-kjøkkenet i Sandnes er en kopi av kjøkkenet som skal brukes under VM om noen måneder. Men Davidsen er ikke alene. Med seg på laget har han Håvard Werkland og trener Gunnar Hvarnes.

Sistnevnte vant bronse i konkurransen i 2011.

– Det er viktig å holde fokus, og så må vi sørge for å være skikkelig godt trente til januar, sier Hvarnes.

– Vi må være strukturerte. Guttene trenger hvile også, og derfor skal vi ikke kaste bort tiden.

Christopher Davidsen og Gunnar Hvarnes

Trener Gunnar Hvarnes og Christopher Davidsen.

Foto: NRK

– Dyrt å delta

Selv om laget nå er i gang med treningen, vet de enda ikke hvilke råvarer som skal brukes i konkurransen. Mye av tiden brukes derfor på planlegging og design.

Og om en skulle tro at en VM-kokk slapp å jobbe, tar en feil.

– Det koster mye å være med på dette, så vi er nødt til å jobbe inni mellom også. Nå forbereder vi mat til et selskap, forteller Davidsen.

Å drive med mengdetrening til et kokke-VM er nemlig ikke gratis, og i vente på at konkurranse-råvarene skal avsløres håper Davidsen på to ting.

– At råvarene er lett tilgjengelige og at de ikke koster for mye.