Hopp til innhold

– Den rogalandske gründeren må gjenoppstå

BI-professor Torger Reve har i alle fall én medisin mot oljekrisen: Den rogalandske gründeren må gjenoppstå. Godt betalte oljejobber har nemlig gjort ham lat.

Torger Reve

BI-professor Torger Reve under bransjemøte om oljekrisen i Rosenskildehuset i Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Vi må ha flere Inge Brigter – det er de som er driverne, sier Torger Reve, professor ved Handelshøyskolen BI.

Han sikter til Inge Brigt Aarbakke. Gründeren på Bryne som har slått seg opp på å levere utstyr til oljebransjen.

– Men Inge Brigtene må ikke bare drive med boring og oljeservice, de må ta den kunnskapen inn i andre næringer, som for eksempel fornybar energi, som er en veldig åpenbar næring for denne regionen, sier Reve.

Galgenhumor

Latteren sitter løst da BI-professoren åpner bransjemøtet om oljekrisen i Rosenskildehuset i Stavanger. Han serverer galgenhumor av beste merke, og vitser om modellen av NOAS ark, som ligger fortøyd noen meter bortenfor i Vågen.

– Er det et endetidstegn? Drar dere nå fra byen to og to? spør Reve, til massiv latter fra salen.

For står ikke veldig bra til med Rogaland. Ved utgangen av oktober står 10.273 personer helt uten arbeid, viser ferske tall fra NAV. Det betyr at det tidligere vekstfylket Rogaland har den høyest arbeidsledigheten i Norge – sammen med Aust-Agder.

– Gründeren jobber i Statoil

Men professoren vet råd. For å få folk tilbake i arbeid, må den rogalandske entreprenøren gjenoppstå. Rogalendingen har nemlig blitt lat av å jobbe i den godt betalte oljebransjen.

– Når vi har så høy velstand i så mange år, taper vi litt av det entreprenørskapet vi historisk sett hadde. Den klassiske gründeren fra Jæren og Ryfylke jobber i dag i Statoil, og da har du ikke den drivkraften du hadde før. Vi har blitt litt for rike, sier han.

For problemet er at Rogaland i dag bare har ett bein å stå på – nemlig oljenæringen, ifølge Reve. Derfor håper han at flinke folk som nå har mistet jobben, tar grep.

– Jeg tror ikke at vi skal finne på noen radikalt nye næringer, vi skal finne på ting som ligger i nærheten av det vi er gode på – som hav, teknologi og kunnskap.

Hjelp fra Amerika

Og for å få fart i arbeidet med å vekke entreprenørånden, skal Rogaland lære av dem som kan det best, nemlig det sagnomsuste universitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston i USA.

– Ut av miljøet ved MIT er det blitt skapt 3,3, millioner arbeidsplasser, sier konserndirektør for bedriftsmarkedet i SR-Bank, Tore Medhus.

Det er SR-Bank, Greater Stavanger og flere andre aktører i fylket som står bak prosjektet med MIT, som heter MIT REAP.

Selskaper og kommuner fra Sørvestlandet skal jobbe sammen med MIT og åtte regioner i rundt om verden – deriblant Bejing og Tokyo – for å skape en bedre gründerkultur.

Vil ha risikovillige investorer

BI-professor Reve mener også lokale investorer kan ha noe lære av Boston-universitetet.

– Hvis du har gründere med gode prosjekter og investorer som er villig til å satse, er jeg optimist, men hvis investorer setter pengene passivt inn i eiendom og aksjer, så kommer vi ingen vei, advarer Reve.