Hopp til innhold

– De lovet å si ifra før de skulle komme

Neda (12) synes det var skummelt da politiet dukket opp uanmeldt midt på natta og kastet familien ut av landet.

Dima og Neda Ibrahim

Natt til tirsdag tok politiet seg inn i huset til familien Ibrahim på Dale asylmottak. Dina, Neda Ibrahim og resten av familien er sendt til Jordan etter å ha fått avslag på asylsøknaden seks ganger.

Foto: Tine Poppe / Mari Friestad/NRK

Neda Ibrahim og familien hennes bodde ti år på Dale asylmottak i Sandnes. De har tidligere fått seks avslag på oppholdssøknader, og natt til tirsdag ble familien hentet av politiet og sendt ut av Norge.

– Politiet kom midt på natten. Det var skummelt, forteller Neda Ibrahim.

Hun og familien har nettopp landet i Amman i Jordan. Telefonlinjen er dårlig, men NRK får snakket litt med 12-åringen før det bryter. Foreldrene hennes har godkjent intervjuet.

Politiet har sagt at de var forsiktige og skånsomme da de kom. Hva synes du?

– De lovet å fortelle oss før de skulle komme, sånn at vi skulle gjøre oss klare. De lyver jo! De kom inn med lommelykter, sier Neda.

– Må finne ut om dette stemmer

Da NRK.no konfronterer politiet med påstanden om at de lovet å si ifra, kan ikke politiet svare på om en slik lovnad var gitt.

– Det må vi finne ut av om er tilfellet, sier seksjonssjef Jarle Søyland på utlendingsseksjon i Rogaland politidistrikt.

Da politiet fant jordanske pass i familien Ibrahim sin leilighet i mars, ble det ifølge UNE praktisk mulig å sende dem ut.

– De har hatt plikt til å reise ut veldig lenge allerede. Vi har visst i flere uker at politiet har planlagt en tvangsretur i denne saken, men vi har ikke visst akkurat når det skulle skje, sier Bjørn Lyster, informasjonssjef i Utlendingsnemnda (UNE) til NRK.

– Klær ligger igjen på Dale

Årsaken til at familien Ibrahim fikk avslag på asylsøknaden er som følger:

– Når det er en asylsak handler det om de har et beskyttelsesbehov. Det er det vurdert at de ikke har hatt. Ellers er det også viktig at det er foreldre som har operert med falsk identitet og gal nasjonalitet. De har holdt papirene sine skjult hele tiden og slik sett gjort det vanskelig for norske utlendingsmyndigheter, sier Lyster.

Neda forteller at familien ikke fikk med seg alle tingene sine til Amman.

– Vi har blant annet klær som ligger igjen på Dale, sier Neda.

Like etterpå bryter telefonsamtalen.