Hopp til innhold

– De fleste menn klippes som damer

Tøffe herrefrisyrer med bart og skjegg preger motebildet, men stadig færre frisører har kompetansen som kreves. Det går nemlig ikke an å utdanne seg til herrefrisør.

Tom Ur Kjørsvik

Tom Ur Kjørsvik etterlyser rene herrefrisører og mener de er utrydningstruet.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Det er dessverre mange damenakker på mannfolk. Det gode gamle herrefaget har blitt glemt, sier frisør Tom Ur Kjørsvik.

For få år siden sluttet de videregående skolene med ren herre-klipp-utdannelse. Det har fått konsekvenser, mener Kjørsvik, som driver salongen Bob Stylister i Stavanger sentrum.

– Det handler om at de maskuline linjene forsvinner. De har gjort som de gjør på damefrisyrene og laget en rund oval herrenakke. Det ser ikke bra ut på menn, sier han.

Savner kompetanse i salongene

Anne Furubotn

Anne Furubotn er frisørlærer på Godalen VGS i Stavanger.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Anne Furubotn, som er lærer på frisørutdanningen ved Godalen videregående skole i Stavanger, er enig.

– Vi er absolutt i ferd med å glemme herreklippyrket, sier hun.

– På skolen får elevene et år på å lære det mest grunnleggende, og så går de ut i lære. Bedriftene må ta ansvar for å vedlikeholde og bygge videre på den kompetansen, men det er ikke alle salongene som kan herreklipp, sier hun.

Kjørsvik er enig i at kompetansen mangler.

– De lærlingene jobber hos har ikke den kompetansen, og de får ikke trent nok på denne siden av faget. Da blir det lett slik at man gjør det på den trygge måten, sier han.

Skylder på feminin mote

Og en del av skylden må tillegges motebildet, mener de.

– Da jeg begynte som frisør var det mange som heller ville gå til damefrisørene fordi de var mer moteorienterte. Allerede da begynte herrefrisøryrket å forsvinne, sier Anne Furubotn.

De mener motebildet for herrer lenge har hatt et med metroseksuelt og feminint preg.

– Først var det mer rufsete frisyrer, så gikk det mer over i glatte lengre frisyrer. Nå har det gått over til maskuline herremannsfrisyrer. Når man har hatt en lang periode med denne trenden har det vært mindre etterspørsel etter den type herrefrisering som nå kommer stormende inn i trendbildet, sier Kjørsvik.

Hva er forskjellen på dame- og herrenakke?

– Du skal ikke gå så langt innenfor hårfestet. Når du klipper linjene rundt hårfestet skal det holdes firkantet, og så handler det om overganger. Det som er typisk i dag er at man kjører en maskin på et fast nivå på siden og bak og kutter av en oval bue i nakken med barbermaskinen. Det er helt feil. Det skal være overganger fra hud til hår, sier Kjørsvik.

Tvangsøving på brudeoppsett

Brødrene Fevangs barberstue

Kjetil, Morten og Anders Fevang driver barberstue kun for menn i Stavanger sentrum.

Foto: Promo

Det er ikke mange år siden det ble umulig å utdanne seg som ren herrefrisør i Norge. Furubotn og Kjørsvik mener endringen bør reverseres.

– Det er veldig synd at et gammelt erverdig håndtverksyrke er i ferd med å forsvinne. Jeg håper samfunnet snur litt og folk vil ta opp de gamle tenkikkene igjen. Dame og herrefrisør er to forskjellige ting i utgangspunktet, men nå har det blitt kombinert og mer androgynt, sier hun.

Kjørsvik har hatt mange lærlinger i salongen i Stavanger sentrum. To av dem driver i dag en ren barbersalong i byen og ville bli herrefrisører.

– De kunne ikke gå opp i bare herrefaget så de måtte trene på brudeoppsett og sminke som de trengte for å få fagbrev. Heldigvis kan jeg den gamle herrefrisør-skolen, og fikk lært dem det. I etterkant har de reist til London for å gå barberskole, sier han.