– Vi skal konkurrere med Bergen om cruisetrafikken, men vi må også lære av Bergen

Cecilie Bjelland mener cruisetrafikken i Stavanger er i ferd med å vokse ut av proporsjoner. Hun mener derfor Stavanger må lære av Bergen.

Cruiseskipet "Aurora"

Cruiseskipene ruver i Vågen på vår- og sommerstider.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Cecilie Bjelland

Cecilie Bjelland er redd Stavanger vil oversvømmes av cruiseskip om utviklingen fortsetter uten en ny cruisestrategi.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Det har vært en enorm vekst i cruisetrafikken i Stavanger de siste årene, med passasjervekst på over 100.000 på kun ett år. Arbeiderpartiets Cecilie Bjelland mener veksten har gått i feil retning.

Bjelland fortalte først om dette i dagens RA .

Til NRK sier hun at Stavanger må se til Bergen, og hvordan de sluser inn cruisetrafikken.

– Vi skal fortsette å konkurrere med Bergen om cruiseturismen på Vestlandet.

– Men Bergen har en klar på strategi på hvem som ikke får legge til i forhold til bryggene. Du ser ikke bryggen i Bergen nedlastet med cruiseskip. De har lagt å velge andre steder for anløp, sier Bjelland til NRK.

– Vågen som en badeball

Hun mener byidentiten svekkes med et havnebasseng i Stavanger som er fullt opp med båter som blir større og større, og flere og flere som er inne samtidig.

– Vi hører mange som mener at det enkelte dager er så mange cruiseskip at man ikke en gang kan se Vågen. Vågen er som en liten badeball, bare full av cruiseskip. Sentrum synes ikke, mener hun.

Bjelland ønsker ikke et tak for antall cruiseskip, men at det må utarbeides en plan som bidrar til Vågen ikke drukner i store båter.

– Det må være en grense over hvor mange cruiseskip som skal få ligge i Vågen og hvor store de skal være. Vi må også se på hvordan vi sprer ut turismen på en bedre måte i denne regionen, sier Bjelland som her peker i retning Bergen.

Cruiseøkningen

 

Anløp

Passasjerer

2005

50

40.000

2012

165

330.000

– Bergen gnir seg i nevene

Til RA sier Venstre-politiker Per A. Thorbjørnsen at utspillet er lite gjennomtenkt.

– Akkurat i dag håper jeg de ikke leser RA. Dette var et lite gjennomtenkt utspill. Jeg tenker de gnir seg i nevene i Bergen, sier Thorbjørnsen til avisen.

Karl Jan Søyland i Stavanger Sentrum As er glad for at Bjelland stiller spørsmålet, men ønsker ikke at cruisetrafikken i Stavanger begrenses.

– Vi har hatt en enorm økning, men jeg smiler over det. Jeg liker meg i byen de dagene det er sprengfullt med cruiseskip. Nå har jeg gått og vandret der de tre siste årene når det er mye cruiseturister, og har ikke møtt noen ennå som sier annet enn «er det ikke kjekt?».

– Det er noe byen setter pris på, og rundt omkring i regionen ringer de meg og spør når det er mye skip i byen, sier han til NRK.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Cruiseskip i Stavanger

Stavanger sentrum ønsker flere cruiseskip velkommen.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Vil heller trekke frem fordelene

Søyland mener vi heller må se på godene cruisetrafikken gir næringslivet i byen og regionen.

– Det er flere som har store inntekter på dette, blant annet busselskap. Det er varierende for hvor mye som blir lagt igjen i varehandelen i Stavanger, men vi merker en større etterspørsel etter norske varer.

– Det er kun 5-6 dager det er heftig trafikk i Stavanger, ellers er det ikke så ille. De dagene får vi heller ta et ekstra tak. Potensiale i Stavanger er mye større enn det vi har klart å utnytte til nå, mener han.

Også Cecilie Bjelland vil være med å ta et tak for cruiseturistene i byen, men etterlyser en plan.

– Jeg synes også det er positivt at så mange vil komme til Stavanger. Og jeg synes båtene er flotte å se på. Men ikke når de tar over hele Vågen og hele sentrum, sier hun.