NRK Meny
Normal

– Utbyggerne bygger boliger der de tjener mest

Byggefirmaer kan tjene svært gode penger på boliger. Hva boligkjøperne kan og vil betale, betyr langt mer for gevinsten enn byggeforskrifter og byggekostnader.

Byggeplass.

Store entreprenører kan tjene opp mot 25 prosent på én bolig. Hvis du betaler seks millioner, betyr det halvannen million kroner i fortjeneste. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

Boligmarkedet er tøffere enn det kanskje noensinne har vært, og i Stavanger har politikere lagt mye av skylden for økte boligpriser på nye og strengere byggeforskrifter.

Dag-Henrik Sandbakken

Dag-Henrik Sandbakken.

Foto: Anne Lise Nordheim / Kommunal- og regionaldepartementet

Statssekretær i kommunal- og regionaldepartementet, Dag Henrik Sandbakken, er uenig med politikerne, og påpeker at nye boliger i pressområder selges til markedspris – uavhengig av hva det koster å bygge.

– I Oslo ser vi det tydelig. De store utbyggerne vil bygge i Oslo Vest, sier han.

– Vil heller bygge i Asker og Bærum

Dessuten velger utbyggerne å bygge i de områdene de kan tjene mest, mener han.

– I Oslo er der ferdig regulerte tomter til 22.000 boliger, men de ligger på feil sted av byen. Utbyggerne vil ikke bygge der tomtene er, for der er det ikke nok fortjeneste. De vil bygge i Asker og Bærum, for der er fortjenesten mye høyere, sier statssekretæren.

I Stavanger og kommunene rundt kan byggefirmaene tjene langt over millionen per bolig i dagens boligmarked. Men det er etter å ha tatt en viss risiko, trekker en av byggherrene frem.

Njål Østerhus

Njål Østerhus.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kjøpte tomter under finanskrisen

– Sett i forhold til risikoen vi tar, er inntjeningen tilfredsstillende og god. Men den dagen markedet snur, og vi sitter igjen med flere hundre grunnmurer vi ikke har fått solgt, må vi ta et tap. Det blir en stor belastning, sier Njål Østehus, leder og eier av Øster Hus.

I fjor omsatte de tre husbyggerselskapene i Øster Hus-konsernet, Øster Hus, Jærbygg og Klepphus, for nær en milliard. Overskuddet ble på 140 millioner etter skatt. I snitt tjener selskapet en halv million per bolig. I mange tilfeller langt mer.

– Det er jo basert på beliggenheten og hvilket tidspunkt vi kjøpte tomtene. Kjøpte vi dem i 2003, og betalte den gang, er det klart at det er betydelig inntjening. Betaler vi markedspris i dag, for å selge til neste år, så er det mye lavere inntjening, sier Østehus.

Kan tjene 1,5 mill. på én bolig

I motsetning til mange andre entreprenører kjøpte Øster Hus tomter da finanskrisen satte inn for få år tilbake. Den risikoen høster bedriften fruktene av i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Østerhus bolig

Eierne i Øster Hus tok ut 20 millioner kroner i utbytte i fjor. Her fra reklame for nye eneboliger til salgs i Eivindsholen på Bryne.

Foto: Østerhus

For boligene som bygges, selges til ren markedspris – uavhengig av kostnaden på tomten. Den voldsomme økningen i tomteprisen fører dermed til rekordinntjening per bolig.

Store entreprenører kan ha en fortjeneste på mellom 20 og 25 prosent på en enkelt bolig. Det betyr halvannen million til byggherren dersom du betaler seks millioner for din bolig.

Må ta risiko for å holde aktiviteten oppe

Konkurransen om nye byggefelt er knallhard, og dermed også prisdrivende. Det innrømmer Njål Østerhus.

– Noe av det tar vi ut nå. Men gjennomsnittstiden fra vi har kjøpt et tomteområde, til vi har fått penger fra siste kunde, er åtte år. For å ha full aktivitet og holde alle tømrerne våre i arbeid, må vi også kjøpe tomter til markedspris i dag, påpeker Østehus.