NRK Meny
Normal

– Boligutbyggere har bommet på markedet

Kun sju av flere hundre prosjekterte nye leiligheter i Stavanger har en salgspris på under 3 millioner kroner. Utbyggere har bommet på markedet, mener flere meglere.

Tretaarn i Sandnes

Det er flere hundre boligprosjekter på gang på Nord-Jæren, men få av dem har en prislapp på under tre millioner. Her fra prosjektet Tretaarn i Sandnes.

Foto: Kruse Smith

– Jeg mener at utbyggerne ikke har god nok føling med hvilke behov som er der ute nå når det er strengere krav til finansiering, sier Reid Krohn-Pettersen, sjeføkonom i Norsk familieøkonomi.

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi etterlyser leiligheter i prisklassen mellom to og fire millioner.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Han sier høyt det mange eiendomsmeglere NRK har snakket med tenker. Boligutbyggere i Rogaland har i for stor grad bommet på markedet.

– Bygger leiligheter for feil målgruppe

– Det vi registrerer her i Stavanger er at boligene er overdimensjonert prismessig i forhold til hva behovet er, sier Krohn-Pettersen.

Det er en av årsakene til at boligmarkedet går langt tregere enn før. Vanligvis er det rundt 300 boliger til salgs i Stavanger, men nå er det over 600. Ikke siden finanskrisen for seks år siden, har det vært så mange som ønsker å selge boligen sin i oljebyen.

NRK har gått gjennom de nye boligprosjektene som ligger ute for salg i oljebyen. Det dreier seg om flere hundre leiligheter hvor hovedtyngden prismessig ligger på mellom 4 og 5 millioner kroner for en leilighet på 75 – 90 kvadratmeter. Flere meglere vi har snakket med sier at leilighetene er for dyre for unge boligkjøpere, og for små for etablerte på jakt etter ny bolig.

Trenger boliger under tre millioner

– De største utbyggerne i Norge, som for eksempel Selvaag bolig, sier at behovet der ute er for boliger på mellom to og fire millioner. I Stavanger ligger de nye boligene langt over det, sier han.

Blant flere hundre nye leiligheter som vil være innflyttingsklare i løpet av de neste to til tre årene, er det kun sju leiligheter under 3 millioner kroner. Med langt tøffere krav til egenkapital, blir selv mindre leiligheter for dyre for de aller fleste i etableringsfasen.

– Det har vært veldig greit å utbytte den lønnsspiralen som har vørt i denne regionen hvor folk tjener mer og lønningene stadig økes slik at de kan kjøpe dyre boliger. Men du skal tenke på dem som er offentlig ansatt eller har en ektefelle som jobber i skolen eller i barnehagen. De har ikke råd til å være med på den spiralen, sier han.

– Prisene må ned

– Vil ikke prisene regulere seg selv når boligene ikke blir solgt?

– Vi er redd for at de vil putte prosjektene ned i skuffen og vente på en ny vekst i stedet for å reprise prosjektene sine og redusere kostnaden og dermed boligprisen, sier han.

Boligmarkedet i Stavanger-regionen har endret seg i høst. Langt flere boliger er ute for salg, og mange må sette ned prisen. Boligutviklere forteller om tregt salg av nye boliger i høst. Kommunen frykter for at planlagte prosjekter kan bli lagt på is.

– Problemet nå er at man bygger boliger som ikke blir solgt. Kanskje det ikke er de rette boligene vi bygger fordi de blir for dyre, sier Grete Kvinnesland, leder for utbyggingsavdelingen i Stavanger kommune.

– Kommunen ser også på hva vi kan gjøre med tanke på sosial boligbygging, selvbyggerordningen og studentboliger som også kan lette litt av leiemarkedet som også har vært vanskelig i Stavanger, legger hun til.

Også Reid Krohn-Pettersen mener boligutviklerne må tenke nytt og akseptere langt lavere priser i markedet fremover.

– I større grad fremover må folk innse at de må ned ti- tjue prosent på boligprisene på bruktmarkedet de neste årene. Det fordrer at også nyboligprisene kommer ned vesentlig mer enn ti-tjue prosent, sier han.