– Barn bør hverken ha bankkort, mobil eller mobilbank

I går ble landets første mobilbank for barn mellom seks og tretten år lansert. Foreldre må tørre å si nei, mener Forbrukerrådet og professor ved Læringsmiljøsenteret ved UiS.

Ingunn Størksen

Ingunn Størksen, professor ved Læringsmiljøsenteret ved UiS mener aldersgrensene for minibankkort og mobile banktjenester bør heves.

Foto: NRK / Elisabeth Tønnessen

– Er dette lurt for banken, foreldrene eller barna? Jeg er mest opptatt av barna, og tror de fleste konsekvensene av dette er negative, sier Ingunn Størksen, professor ved Læringsmiljøsenteret, Universitetet i Stavanger (UiS).

Som første norske bank lanserte i går SR-Bank nå en egen bank på mobilen for barn mellom seks og tretten år. Barn som laster ned appen kan nå overvåke sin egen konto, og sitt eget forbruk på sin egen smarttelefon.

– Ikke la finansbransjen styre

– De yngste barna er alt for unge til å få noe utbytte av dette. Seksåringene lærer seg å regne med konkrete objekter og med tallene fra 1–20 i første klasse, og da kan vi ikke forvente at de kan bruke et kort, sier Størksen.

For et år siden lanserte de, og flere av de lokale bankene tilknyttet Sparebank 1 såkalt «lommepengekort» for barn under 13 år. Også forbrukerrådet advarer foreldre mot å la seg blende av den digitale utviklingen.

– Vi skal ikke bare la den mektige finansbransjen bare drive utviklingen videre selv om vi ikke er helt klar for det. Rettigheter og sikkerhet må følge med, sier Edith Nøkling, regiondirektør i Forbrukerrådet.

Som første norske bank lanserte SR-Bank i dag bank på mobilen for dei aller yngste. For under eitt år sidan kom banken med mininbankkort for dei små - og no skal barn ned i seksårsalderen kunne sjekka på mobilen om vekepengene har kome inn på kontoen:

VIDEO: SR Bank lanserer mobilbank for barn. John Meinich-Bache Waldeland, Emma Ramsfjell Vaage og Ole Andreas Leinebø på ti år er positive.

Tiåringene er positive

Ifølge tall fra TNS Gallup har 30 prosent av barn mellom 3–11 år egen smarttelefon. I aldersgruppen 10–11 er tallet hele 60 prosent.

John Meinich-Bache Waldeland, Emma Ramsfjell Vaage og Ole Andreas Leinebø går i 5B på Våland skole i Stavanger. De har hatt smarttelefon lenge, i fjor fikk de sitt første minibankkort og i går fikk de mobilbank.

– Det er ganske kjekt. Du lærer at penger ikke vokser på trær da. Jeg får ukepenger når jeg vasker, rydder, leger frokost, går ut med bosset, henter avisen og sånt, sier Waldeland.

– Det er egentlig ganske smart med bankkort for barn. Det er mye lettere enn å gå rundt med ti tusen kroner i sedler eller mynter i lommen, sier Leinebø.

– Jeg synes det er helt greit. De i første klasse er jo litt små til å ha bankkort, men det er jo foreldrene som bestemmer om de får eller ikke, sier Ramsfjell Vaage.

Edith Nøkling

Edith Nøkling.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Thor Christian Haugland

Thor Christian Haugland.

Foto: Erik Waage / NRK
Mobilbank for barn
Foto: SR-Bank
Mobilbank for barn

Skjermdump fra mobilbank for barn.

Foto: SR-Bank

– Barn er sårbare

Siden november i fjor har SR-Bank utstedt 2000 minibankkort for barn og antallet unge kortkunder er voksende.

– Barn er sårbare som forbrukere og spesielt når det gjelder penger. Vi ser daglige eksempler på at barn bruker virtuelle penger på nettet og ikke skjønner hva de gjør, sier Nøkling i Forbrukerrådet. nbsp;

– Det er produktutviklerne som setter premissene og styrer dette, så en skal alltid som forbruker ha motforestillinger når det dukker opp slikt, legger hun til.

SR Bank fikk kritikk da kortet ble lansert i november i fjor.

– Nå har den lille støyen som var lagt seg. Vi var i dialog med barneombudet før vi lanserte minibankkortet i fjor høst, og har ikke fått én eneste klage i etterkant, sier Thor-Christian Haugland, kommunikasjonsdirektør i Sparebank1 SR-Bank.

SR Bank: – Vil bidra til gode sparevaner

Mobilbank for barn kan bestilles i foreldrenes nettbank. Barnet logger inn i mobilbanken ved hjelp av et selvvalgt passord, og har kun tilgang til sin egen brukskonto. Barna har ikke mulighet til å gjennomføre transaksjoner. Dette er kun saldosjekk og overføring mellom egne brukskonti.

– Det er viktig for oss å bidra til gode sparevaner, og sørge for at barn og ungdom har et fornuftig forhold til økonomi, sier Haugland.

– Det er jo litt meningsløst å ha et bankkort for barn hvis de ikke selv kan følge med på hva de har tilgjengelig på kontoen. Nå kan de det. I tillegg kan de se hvordan de bruker kortet sitt, legger han til.

– For tidlig for seksåringer

Professor Ingunn Størksen ved Læringsmiljøsenteret, Universitetet i Stavanger mener barn har lite læremessig utbytte av mobilbanken.

– Regneferdighetene bygges bedre opp ved å regne med konkrete ting. Vi vet jo selv hvor mye lettere det er å dra kortet, og hvor mye mer det svir hvis vi legger 1500 kroner på bordet. Den psykologiske biten med at de ikke ser hvor pengene blir av er viktig. Det er viktig at ungene får kjenne på hvor mye de hadde i lommen, og hvor mye som ble borte, sier hun.

Hun mener aldersgrensen for mobilbank og bankkort burde vært høyere.

– Jeg mener både minibankkort, mobiltelefon og i hvert fall mobilbank er altfor tidlig å ha for seksåringer. Hvis foreldrene ønsker å lære opp barna i dette kan de gjøre det sammen med foreldrenes nettbank, at de går inn på barnas konto og sjekke, sier Størksen.

Frykter stigmatisering

Hun frykter også at mobilbanken kan misbrukes og bidra til sosiale stigmatisering.

– De større barna har heller ikke noe behov for å gå rundt med mobiltelefonene sine, som de har på seg hele tiden, for å gå og vise hverandre hvor mye de har på kontoen sin. Jeg tror vi som foreldre skal tenke litt på det også, sier hun.

– Noen barn har noen ganske store kontoer der foreldrene setter inn barnetrygden. Er det nødvendig at de skal vise det rundt til alle. Det er ikke alle foreldre som kan gjøre det, legger hun til.

– Det er lov å si nei

Til sist er det foreldrene som må velge om sine barn skal få mobilbank.

– Foreldrene må ta en vurdering av om barnet er modent nok. Hvis de tenker at deres sønn eller datter er det, så sjekk vilkårene godt. Hvis barnet gir kode og tilgang til bestevenninnen, hvilket ansvar har du for forelder da?, spør Nøkling.

– Selv om banken tilbyr dette går det an å si nei. Til og med hvis hele klassen har fått dette er det lov å si nei for foreldrene, sier Størksen.