Hopp til innhold

Tror vi vil feire barna mer og mer

Veronica Simoné Fjeld ble som gravid overøst med gaver i sin «babyshower». Den amerikanske tradisjonen brer om seg i Norge, og forskere tror at vi i fremtiden vil feire barna våre langt oftere.

Veronica Simoné Fjeld

På sin egen babyshower måtte Veronica Simoné Fjeld blant annet smake på innholdet i bleiene.

Foto: Privat

Før i tiden var de store markeringene i livet dåpen, konfirmasjon, bryllup og begravelse. For de aller heldigste, ble kanskje fødselsdagen også markert med et kakestykke og en gave. Vesle Maia på åtte måneder ble feiret med fest allerede før hun kom til verden.

– Rett før jeg skulle føde kom de hjem til meg, med heliumballonger, bleiekake med rosa bånd, rosa snop og masse pakker. Det var veldig overraskende, og veldig kjekt, sier Veronica Simoné Fjeld, til vanlig lokal profil i TV Vest.

Tobarnsmoren fra Stavanger ser tilbake på dagen da venninnene troppet opp for å feire henne, og hennes ufødte datter, med stor glede.

Å feire vordende mødre var inntil få år siden en amerikansk tradisjon, men norske kvinner tar etter. Egne nettbutikker for babyshower har dukket opp, og festen skreddersys med skreddersydd pynt, leker og gaver.

– Jeg fikk fire-fem bleier på et fat, og måtte lukte og smake på innholdet. Det var sjokolade og variert innhold, og så ut som bæsj. Det var veldig morsomt, mimrer Fjeld.

Babyshower kake

Rosa var en naturlig temafarge da vesle Maias ankomst skulle markeres noen uker før mamma Veronica Simoné Fjelds termin.

Foto: Privat

– Ønsker aksept

Gunn-Helen Øye

Sosialantropolog Gunn-Helen Øye forteller at sosiale medier har blitt en viktig arena for å vise seg frem. Det gjenspeiles også blant gravide.

Foto: FBI / NRK

Gavedrysset føyer seg i rekken av ritualer vordende og nybakte foreldre, i større grad enn tidligere, deler med sine omgivelser. På sosiale medier dokumenteres hele prosessen gjennom ultralydbilder, gravidbilder og bilder av den nyfødte.

Veronica Simoné Fjeld

I stedet for å gjemme kroppen under graviditeten, viste Veronica Simoné Fjeld den frem i sosiale medier – med en liten dose humor.

Foto: Privat

Sosialantropolog og trendanalytiker Gunn-Helen Øye sier at den digitale utviklingen har dannet et behov for å bli sett gjennom ulike markeringer.

– Vi ser hvor viktig Facebook og andre sosiale medier er blitt. Vi ønsker å vise og få aksept på hvordan livene våre er, og gjerne de store markeringene som en fødsel er, sier Øye.

Et visningssamfunn

Å markere viktige overganger i livet har mennesker gjort i århundrer – intet nytt under solen der, altså. Men i det antropologen kaller visningssamfunnet, har det blitt langt viktigere å eksponere seg selv enn tidligere.

– I det moderne samfunnet vi lever i, som jeg kaller visningssamfunnet, trenger og ønsker vi å vise alle andre hva som betyr noe for oss. Før var det dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse. I dag har det eksplodert fordi vi har tatt inn feiringsmåter fra andre samfunn, forklarer hun.

Anne Kalvig

Religionsforsker Anne Kalvig mener det har blitt større aksept for å snakke om kropp og kroppslige funksjoner i samfunnet.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Hun får støtte fra religionsviter Anne Kalvig. Hun tror også at alle markeringene rundt graviditeten handler om en mer subjektiv vending i kulturen og det grunnleggende behovet mennesket har for markeringer.

– Alle kulturer vi kjenner til markerer overganger. Det er tydeligvis et større rom for å snakke om kropp og kroppslige funksjoner på en friere måte, også med humor, sier hun, og trekker frem en økende trend ved å lage svært grafiske kaker til babyshowerne.

– Tør ta bilder av kroppen

Som gravid måtte Veronica S. Fjeld innrømme for seg selv at behovet for å vise frem ultralydbildet på sosiale medier var til stede, til tross for en opprinnelig forakt mot trenden.

– Jeg husker jeg var så irritert på at så mange la ut ultralydbildet sitt på sosiale medier. Jeg lurte på hvem som ville ha interesse av det? Men så kunne jeg ikke holde meg, så jeg gjorde det selv, sier hun lattermildt.

Det handler veldig lite om ungen. Det handler mer om den indre «superstaren» i mor som kommer ut. For her skal folk se at mamma og pappa har klart det.

Veronica Simoné Fjeld

Senere ble også gravidmagen foreviget på Facebook. Fotograf Jeanette Larsen forteller at stadig flere gravide møter opp i hennes atelier for å forevige den voksende magen.

– Jeg ser en jevn økning av damer som ønsker og tør å ta de bildene med barn i magen som de kanskje har hatt lyst til å ta før, men som ikke har vært like sosialt akseptert. Nå er mange stolt av magen, og da synes jeg ting går i riktig retning, sier Larsen.

– Handler om en indre «superstar»

Sosialantropolog Øye ser for seg at det i fremtiden vil bli enda større aksept for å feire barnas milepæler.

Veronica Simoné Fjeld

Aktivitetene er mange under en skikkelig babyshower. Deltakerne skal blant annet gjette hvor mange centimeter omkretsen måler rundt den høygravide magen.

Foto: Privat

– Fremtiden vil vise at det stopper ikke ved fødsel, fordi man fortsatt har fokus på barnet. Da gjelder det å finne grenseoverganger hvor barnet kan feires, og hvor det kan settes inn i et rituelt system. Enten når de begynner i barnehagen, slutter i barnehagen, begynner på skolen, ungdomsskolen også videre, sier hun.

Tobarnsmoren Fjeld merker forskjell i feiringen rundt graviditeten fra hun fikk sin førstefødte for seks år siden, og frem til Maia kom til verden i 2014.

– Jeg merker at det har endret seg. Noen synes sikkert at det er positivt, for det er jo med på å hylle det som skjer med kvinnekroppen når man går gravid, men alt må skje med måte.

Men selve babyshoweren mener hun at handler mest om å vise frem foreldrene.

– Det handler veldig lite om ungen. Det handler mer om den indre «superstaren» i mor. For her skal folk se at mamma og pappa har klart det, slår Fjeld fast.