NRK Meny
Normal

Søkere trakk seg etter offentliggjøring av søkerliste

Forsand kommune lyser nå ut rådmannsjobben på ny. Årsak: Lokalavisa Strandbuen offentliggjorde søkerlista.

Strandbuen 8. mai 2013

Strandbuen slik den ser ut i dag, 8. mai. Søkerlista til rådmannsjobben har åtte navn. Egentlig søkte ti personer, men to trakk seg da de fikk vite at avisa skulle publisere, ifølge Forsand-ordfører Ole Tom Guse.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Strandbuen ødela for ansettelsesprosessen vår, hevder Forsand-ordfører Ole Tom Guse.

Formannskapet i kommunen har i dag bestemt å lyse ut den ledige stillinga som rådmann i kommunen på ny. Årsaken er at en av søkerne trakk seg da lokalavisa Strandbuen skulle offentliggjøre søkerlista.

Ole Tom Guse

Ole Tom Guse.

Foto: KrF

Jobben blei først lyst ut i april. Ti sendte søknad. Strandbuen fikk den ufullstendige søkerlista og la den ut på sine nettsider 3. mai. I dagens papirutgave står en liste med åtte navn. To av søkerne er borte.

– Den viktigste jobben i Forsand

– En av søkerne som ble offentliggjort, var aktuell for intervju, men valgte å trekke seg på grunn av offentliggjøringen, sier Guse til NRK.

– Det finnes neppe noen viktigere stilling i en kommune som Forsand, parerer Strandbuen-redaktør Gaute Henriksen, som mener avisa var i sin fulle rett da de publiserte lista i dagens avis.

– Loven, og praksisen på dette området, tilsier at det skal svært mye til før en skjuler navnene i søkerlister til så viktige offentlige stillinger, sier Henriksen.

Ba avisa vente

Mandag ville avisa ifølge ordføreren ha ei fullstendig liste. Guse sier han ba dem vente til onsdag, slik at kommunen kunne bestemme hvem som skulle kalles inn til intervju – for å få to av søkerne til å opprettholde søknadene sine.

Én av søkerne sa nemlig at vedkommende ville trekke seg dersom navnet ikke kunne unntas offentlighet.

– Det respekterte de ikke, sier Guse.

Mener «sensurert» liste hadde blitt utfallet

Avisa fikk så den fullstendige lista på ni søkere, ifølge ordføreren. Én hadde allerede trukket seg på grunn av den varsla offentliggjøringa. En annen søker, som ifølge Guse spurte avisa om navnet kom til å bli offentliggjort, trakk seg da svaret blei ja.

– Kritikken fra ordføreren er feil. Dette er en så viktig stilling at navnene bør offentliggjøres, sier redaktør Gaute Henriksen.

– Hadde vi ventet, hadde det nok bare vært navnene på dem som ville stille til intervju, som sto igjen, sier Henriksen.

Får ikke ansatt før til høsten

Kommunen står på sin side uten den ene søkeren de vurderte å intervjue, og med færre søkere enn de ønska. Dermed blir det ny søknadsrunde.

– Vi skal ha meroffentlighet i Forsand kommune, men en må også ha forståelse for at folk som ikke bli kalt inn til intervju, kan ønske å trekke seg, mener ordføreren.

Ansettelsesprosessen skulle vært ferdig før sommerferien. De rekker de ikke nå.

– Det blir nok et godt stykke utpå høsten før vi får ny rådmann på plass, sier Guse.