– Dette er alarmerende for matfylket

Lørdag går finalen i Det norske måltid av stabelen i Stavanger - uten produkter fra matfylket Rogaland. – Dette må vi ta innover oss, mener bransjefolk.

Frode Selvaag

Frode Selvaag mener kokker og produsenter må gå sammen for å heve matfylket Rogaland.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Som matfylke må vi ta dette innover oss. Det er alarmerende at vi ikke er nominert med et eneste produkt, sier Ryfylke-kokken Frode Selvaag.

I dag ble det klart at Rogaland ikke er med når Det norske måltid skal kåre landets beste råvarer i Stavanger lørdag 11. desember.

Næringsforeningen i byen tok initiativ til programmet med Arne Hjeltnes og Heine Totland for å heve og styrke norsk matproduksjon, men matfylket nådde ikke selv opp i konkurransen.

– Det er absolutt blåmandag i dag, sier Selvaag.

Mener nisjematen ikke kommer frem

Verken Sterling-kveite fra Hjelmeland, Jærosten, Tomatsaus fra Ryfylke eller Flavancetomatene fra Rogaland nådde opp, til tross for at produsentene har lagt seg i selen for å synliggjøre matfylket.

– Vi skal være best på mat, men får sterk konkurranse. Kanskje vi har for stort fokus på den store produksjonen, mens nisjematen ikke kommer godt nok frem, sier Selvaag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rogalandsmaten er ikke bra nok

Disse produktene nådde ikke opp i konkurransen om det norske måltid.

Foto: NRK/Spesialitet Norge/Orre Gartneri/Ryfylke Smak

– Skuffende

Han får støtte fra Heidi Netland Berge, leder i Forum Jæren og tidligere sjef for Gladmat i Stavanger.

– Jeg tror vi har de beste forutsetningene for å nå frem, men har kanskje hatt et stort fokus på volum, og ikke på spesialprodukter og produktutvikling, sier hun.

Også Netland Berge ble overrasket da finalistene ble presentert mandag.

– Jeg er både overrasket og skuffet. Jeg synes vi hadde gode produkter, og trodde vi skulle nå opp, sier hun.

Den tidligere Gladmat-sjefen mener likevel vi kan titulere oss som matfylket Rogaland.

Heidi Netland Berge, festivalsjef Gladmat 2010

Heidi Netland Berge er skuffet. (Arkivfoto)

– Vi er fortsatt størst på mange ting, og produktene selger godt. Nå må vi gå inn i oss selv og finne ut hvordan vi kan vise enda bedre igjen.

– Vi som produsenter og kokker må gå sammen og se på hvordan vi kan slå resten av landet og befeste det, sier Frode Selvaag.

300 mattopper

Lørdag kommer to statsråder og 300 mattopper fra hele landet til Stavanger, og Næringsforeningen lover at gjestene ikke skal være i tvil om at de har kommet til matfylket.


– Hele settingen er Stavanger og Rogaland. Det blir en stor konferanse i Måltidets hus lørdag, hvor Rogaland skal sette dagsorden sammen med øvrig norsk matkultur, sier Jostein Soland, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger.