NRK Meny
Normal

– Åges rolle har forvirret spillerne

Ordningen med Åge Hareide som manager og Josep Clotet Ruizsom trener har vært forvirrende for Viking-spillerne, innrømmer styreleder i Viking FK, Christian Rugland.

Åge Hareide

Åge Hareide har hatt en litt uklar rolle i Viking, sier styreleder i Viking FK, Christian Rugland.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– I managerrollen har Hareide vært litt mer tilbaketrukken rolle på feltet, og Pep (Josep Clotet Ruiz) har styrt det. Og når det har gått litt imot har det vært involvering fra begge to. Det har vært litt vingling, og litt uklart for spillerne hvordan vi skulle spille, sier styreleder i Viking FK, Christian Rugland.

– Skal klargjøre trener- og managerrollen

Christian Rugland

Christian Rugland er styreleder i Viking FK.

Foto: NRK

I går kveld satt Vikings sportslige utvalg i møte med Åge Hareide og utviklingssjef Kjell Inge Olsen, for å prøve å finne en løsning på Stavangerlagets poengtørke. Rugland fortalte at ledelsesstrukturen ble debattert.

– Alle, både spillere og trenere, ønsker at vi får klarhet i hvordan vi skal spille, hvem som har ansvaret på feltet, og hvordan vi gjør det under kamp, sier han.

– Nå skal vi ha en god prat med Josep Clotet og Åge Hareide sammen om gjennomføring av treninger, hvem som gjør hva, hvem som har ansvaret på feltet, hvem som følger opp spillere, hvem som tar seg av mental trening og andre oppgaver, sier Rugland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ole Jørgen Halvorsen

Viking tapte 3-0 mot Fredrikstad i siste kamp før sommerhvilen. Her jubler Ole-Jørgen Halvorsen (i midten) etter å ha scoret Fredrikstads kampens første mål.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Soneforsvar og 4-3-3

Når fotballferien er over i slutten av juni vil Viking også endre spillestil.

– Vi har brukt lang tid sammen med Åge Hareide og Kjell Inge Olsen og har gått gjennom hvor vi står etter disse kampene i sesongen, hvordan oppkjøringen har vært, og hva som har fungert, og ikke så langt i serien, sier Rugland.

Som eneste lag i eliteserien har Viking praktisert mannsoppdekning i forsvaret. Hver Viking-forsvarer har prøvd å fotfølge sin angriper, og det har ikke fungert. Nå har Åge Hareide og sportslig utvalg bestemt at Viking skal spille i et 4-3-3-system, og gå over til soneforsvar.

– Vi skal rendyrke soneforsvaret, og en 4-3-3 formasjon i forhold til slik vi har spilt til nå. Det er Åge som har bestemt det, sier Rugland.

– Har tillit til Åge Hareide

Etter å ha tapt halvparten av sine spilte kamper til nå i serien ligger de mørkeblå på en tiendeplass med 14 poeng.

I forrige uke kom kravet fra sportslederen i Stavanger Aftenblad om at Hareide må gå. Det ble derfor spekulert i at dette kunne bli annonsert da styrelederen kom ut fra møtet for å svare på pressens spørsmål. Det skjedde ikke.

– Spillerne har tillit til han, og det har vi også. Vi tror at Åge Hareide, som er en av de mest erfarne trenerne i landet, er i en god posisjon til å kunne snu dette ved hjelp av de tiltakene vi bestemmer oss for, sier Rugland.

Christian Rugland, pressekonferanse

Christian Rugland møtte pressen på Viking stadion etter oppklaringsmøtet.

Foto: NRK