Hopp til innhold

Oversvømte veier kan bli nødløsning for å redde kjellere

Kraftig regnskyll på kort tid har nok en gang rammet kjellere i Stavanger. Men løsningene som ligger klare på blokka er få, og regnes nok heller som nødløsninger.

Oversvømmelse på Jåtta i Stavanger i september 2013.

For å få vannet bort fra kjellerne kan løsningen bli å lede vannet ut i veien.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

– Vi hadde et håp om at tiltakene som ble gjort av Park- og veiavdelingen etter forrige gang skulle være tilstrekkelig, sier Jarle Furre.

Han er leder for vann- og avløpsavdelingen i Stavanger kommune. Denne helgen har han, og resten av innbyggerne nok en gang måtte se mang en kjeller bli oversvømt etter et veldig kraftig regnskyll i Stavanger.

– Travel natt

Jarle Furre

Jarle Furre jobber med vann og avløp i Stavanger kommune.

Foto: Kirsti Wilhelmsen

Forrige gang ble de gjort noen utbedringer, og det var i all hovedsak de som jobber i park- og veiavdelingen som da tro til. Men problemet er komplisert, understreker Furre.

For familien Paulsen på Hinna ble kjelleren totalødelagt for andre gang på et halv år, mens brannvesenet melder om at det også på Hundvåg har vært minst tre kjellere som har blitt fylt med vann.

– Det har vært en travel natt, og de har vært ute hos mellom 12 til 15 kjellere, hovedsakelig i Stavanger, sier vaktkommandør Rune Sunde i Brannvesenet Sør-Rogaland.

Men det er ikke et engangstilfelle at kjellere fylles når det kommer mye regn på kort tid. I begynnelsen av august var det fullt kaos på Jæren da både fylkesvei 44, Jærbanen og flere kjellere ble rammet av regnværet.

– Kan ikke bare bygge større rør

Nå skal Stavanger kommune sette seg ned og registrere hvor oversvømmelsene skjer oftest, og hva som kan gjøres for å hindre at det skjer igjen. Og Jarle Furre understreker at det ikke bare er å bygge større rør.

– Nei, det blir feil løsning. Vi har bygd store rør før, med forutsetning om at det kom kraftig nedbør hvert femte eller tiende år, men så skjer det oftere. Den eneste gode løsningen er å ha flomveier som leder vannet vekk fra kjellere, samtidig som sluk og ledningssystemer må være i god stand.

Han påpeker at det som regel dreier seg om overflatevann som ikke har noen vei å renne når kjellerne fylles. Og at vannet dermed må ledes vekk.

– Det kan være vi må lede vannet ut i veien hvor det helt klart fører til ulempe, men da unngår man i alle fall at det renner inn i hager og hus, sier Furre.