84/85 blir konsert

Det siste året har lokale artister stått i kø for å tolke hitlåter fra 1984 og 1985. Nå blir det populære radiokonseptet til en storstilt konsert.

Bjørn Olav Skjæveland og Per Øystein Kvindesland

Bjørn Olav Skjæveland (til venstre) og Per Øystein Kvindesland har invitert rogalandsartister til å spille inn sine versjoner av låter som kom ut i 1984 eller 1985. Fremdeles gjenstår en lang rekke med fremføringer i Lokalens radiosendinger. Og nå blir konseptet til konsert.

Foto: Selvutløser / NRK

Det er Stavangers storstue som blir arena når 84/85 går til scenen 31. mars neste år: I Stavanger konserthus skal et knippe lokale artister tolke hitlåter fra 1984 og 1985.

Les mer og hør alle sangene: 84/85

84/85 har etter hvert blitt en etablert spalte i Lokalens radiosendinger. Navnet spiller på det programlederne Per Øystein Kvindesland og Bjørn OIav Skjæveland mener er de to årene da det ble laget aller best musikk.

– Vi er begge hjertens enige om at 1984 og 1985 er de to beste musikkårene i historien. Så begynte vi å tenke: Hva kan vi gjøre med det, forklarer Kvindesland.

Musikk som lever i beste velgående

Tanken og ideen ble til konseptet 84/85. Kvindesland og Skjæveland begynte med å invitere lokale artister til radiostudioet sitt. Etter hvert ble det så stort at artistene selv tok kontakt med omskrevne versjoner av etablerte 80-tallshiter.

– Og vi har en lang kø av artister som vil spille på radioen framover, forsikrer de to programlederne.

– Er det tilfeldig at dere synes 1984 og 1985 er de beste musikkårene? Dere var jo begge i 14-årsalderen, med hockeysveis og høye skulderputer på den tiden?

– Vi var begge unge, ja. Og det har sikkert hatt noe å si. Men vi har også gjort vår egen, empiriske forskning, ved å se igjennom hitlistene fra disse to årene. Vi fant igjen og igjen at låtene fra 84/85 lever i beste velgående i 2016. Og dermed hadde vi plutselig bevis for egen påstand, sier Skjæveland.

Les også: Mener musikken aldri var bedre enn i '84 og '85

– Det blir «så show»

Programlederduoen forsto tidlig at radiokonseptet egnet seg for konsertscenen. Nå er det klart at blant annet Hilde Selvikvåg, Aina og Aril Schøld, Geir Halleland, Arne Hovda og Inger Lise Hope blir med til konserthuset.

– Det er helt fantastisk. Det blir så show, sier Hope.

Hope var ikke født da, men det betyr ikke at hun ikke har noe forhold til musikken fra midten av 80-tallet.

– Jeg ble faktisk overrasket over hvor mange av låtene jeg kjente godt til. Siden jeg har en «soft spot» for musikaler, valgte jeg til slutt å tolke I know him so well fra Chess, sier hun.

Legger ned mye arbeid

Hope sier hun må sjekke hvem som synger i 84/85 hver uke. Programlederne er glade for at konseptet har slått slik rot.

– Nå tar folk kontakt med oss og ønsker å være med. Artistene bruker mye tid og arbeid på låtene de tolker, og det er stas, sier Kvindesland.

– Og lytterne våre har oppdaget lokale artister de ikke kjente til, legger Skjæveland til.