NRK Meny
Normal

Nordsjørittets eldste

Einar Brunes (81) fra Julebygda er eldstemann i Nordsjørittet. Han fikk sin første sykkel som 68-åring og har vært sykkelfrelst siden.

Einar Brunes (81)
Foto: Karine Næss Frafjord / NRK

- Jeg sjekker vimpelen hver dag for å se hvilken vei vinden blåser. Jeg liker ikke regn, og trivest best i medvind. Jeg er litt makelig anlagt, flirer den spreke syklisten.

Sykkelfrelst

Einar Brunes sykler mange mil hver uke. På racersykkelen går det unna. Nå lurer han på om han skal kjøpe ny sykkel til Nordsjørittet eller om han skal oppgradere terrengsykkelen han har lånt av sønnen.

- Jeg har lest meg opp på sykkel-utvalget og kan alt om typer, merker og vekt. Men klarer likevel ikke å bestemme meg, smiler han.
Den tidligere bonden i Julebygda trives også godt når han kan slappe av i godstolen og se sykkelløp på tv.

Einar Brunes
Foto: Karine Næss Frafjord / NRK

For første gang

13. juni stiller han på startstreken i Egersund sammen med 7500 andre. Det er første gang han sykler et slikt ritt, og han vet akkurat hvordan han skal legge opp løpet.

- Jeg håper jeg får starte med noen på mitt nivå slik at vi kan holde samme tempo. Jeg kommer ikke til å ta meg helt ut i begynnelsen, men starte rolig. Og jeg kommer nok til å sykle gjennom løypa i forkant, kanskje til og med to ganger.

Stadig flere eldre ønsker å sykle Nordsjørittet. Hovedtyngden av deltagerne ligger rundt 30-50 år, men 226 syklister er over 60 år.

Hjem til kvelds

Einar har ikke noe spesifikt mål når det gjelder tid. Han håper å sykle løypa på under fem timer, men så nøye er det ikke:

- Jeg skal i allefall komme frem til kveldsmaten....