Hopp til innhold

I denne byen er andelen ikke-norske voldtektstiltalte over 80 prosent

Oslo og Stavanger står for nær to av tre voldtektssaker i Norge hvor tiltalte har afrikansk eller vestasiatisk bakgrunn.

Stavanger sentrum

Innvandrere fra Afrika og Vest-Asia står for en svært høy andel av voldtektssakene som ender i retten i Stavanger (bildet) og Oslo. – Disse voldtektsmennene sliter ofte med store problemer, sier Hero-leder Ahmed Bozgil.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Menn med fremmedkulturell bakgrunn er i mindre grad overrepresentert i voldtektssaker i andre deler av landet.

– Det er veldig viktig at man har en balansert tilnærming til dette, og prøver å forklare at det er enkeltpersoner som begår slike grusomme handlinger, og ikke somaliere eller nordafrikanere generelt, sier Ahmed Bozgil.

Ahmed Bozgil

Ahmed Bozgil.

Foto: Erik Waage / NRK

Bozgil er leder for Hero, som driver asylmottak over hele Norge. Da Stavanger ble rammet av en rekke overfallsvoldtekter for få år siden, tok Bozgil initiativ til et kurs for voldtektsforebygging .

– Er rotløse og har psykososiale problemer

Kurset er rettet mot asylsøkere og innvandrere, og vil trolig bli brukt over hele Norge. Men i motsetning til mange andre, mener Bozgil at kvinnesyn, kulturell og religiøs bakgrunn i seg selv ikke er årsaken til at ikke-vestlige er overrepresentert i voldtektssaker i noen regioner i Norge.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Voldtektstiltalte i storbyene

Grafikken viser at andelen afrikanske og vestasiatiske voldtektstiltalte er langt høyere i Stavanger enn andre steder i landet.

Foto: Grafikk / NRK

– Disse voldtektsmennene har et komplisert problem. De sliter ofte med store psykososiale problemer, er rotløse, har reist mange plasser og har store problemer med å takle den sosiale delen av livet. Det er disse forholdene man må vektlegge, ikke hudfarge, sier Bozgil.

NRKs gjennomgang av over 300 tingrettsdommer fra hele landet gir Hero-direktøren langt på vei rett.

Tre av fire voldtektssaker som omfatter tiltalte med afrikansk eller vestasiatisk bakgrunn, er fra Oslo, Østfold og Rogaland. Det er langt mer enn befolkningsgrunnlaget skulle tilsi.

Fire av 21 etnisk norske

I Stavanger alene utgjorde denne gruppen over 80 prosent av de voldtektstiltalte i tingretten i perioden 2009-2011, i Oslo 70 prosent.

Kun fire av 21 tiltalte i voldtektssaker fra Stavanger de siste tre årene, var etnisk norske. Bare i Oppland fylke har færre etnisk norske blitt tiltalt i denne perioden.

I Oslo var 18 etnisk norske. Det er langt færre enn i nabofylket Østfold – selv om Oslo har nesten dobbelt så mange etnisk norske innbyggere som Østfold.

Både i Nordland, Østfold, Rogaland og Hordaland har flere etniske norske blitt tiltalt for voldtekt og voldtektsforsøk enn i Oslo.

– Bedre integrert enn i Oslo

Advokat Christian Wiig har forsvart overgrepstiltalte gjennom 30 år. Han merker stor forskjeller på tiltaltes etniske tilhørighet i retten.

Advokat Christian Wiig

Christian Wiig.

Foto: Erik Waage / NRK
Helene Haugland

Helene Haugland.

Foto: Erik Waage / NRK

– I Midt-Norge er det svært få tiltalte som ikke er etnisk norske. Det betyr kanskje at de innvandrerne vi har i denne delen av landet er bedre integrert enn tilfellet er for eksempel i Oslo, sier Wiig.

Materialet NRK har gjennomgått omfatter 301 dommer etter paragraf 192 i straffeloven som er avsagt i norske tingretter i perioden 2009–2011. Forskjellene mellom de største norske byene er også store:

Mens antall tiltalte med afrikansk eller vestasiatisk opprinnelse i Oslo og Stavanger var henholdsvis 53 og 17, var tallet for Trondheim og Bergen fire og to.

– Det er mange flere enn dette

Stavanger tingrett behandlet alene flere slike saker enn fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark til sammen.

Bistandsadvokat Hele Haugland fra Stavanger mener det viser hvor store mørketallene er og hvordan saker prioriteres.

– Vi må ikke glemme at terskelen for å anmelde er veldig høy. Det er mange flere voldtektssaker – både i Stavanger og resten av landet – enn det som synliggjøres hos politiet og i rettsvesenet, sier Haugland.