51 ransmillioner mangler fortsatt

I dag er det ni år siden Nokas-ranet der tretten ranere kom seg unna med 57 millioner kroner. 51 millioner er fortsatt ikke kommet til rette etter dødsranet.

Nokas-ranet

5. april 2004 ble en tellesentral tilhørende Norsk Kontantservice ranet av maskerte menn i Stavanger sentrum

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Nesten halvparten av de tretten dømte har nå sonet ferdig, og skal trekkes i lønn etter hvert som de skaffer seg arbeid.

I tillegg må vekterselskapet der en av de ransdømte jobbet, betale 15 millioner kroner.

– Da gjenstår det fremdeles 36 millioner kroner, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i IF skadeforsikring.

Ikke sikker på å få inn hele beløpet

De pengene jobber nå forsikringsselskapet med å få inn.

– Når kravet mot ranerne er foreldet i 2017, ti år etter at dommen var rettskraftig, så vil vi fornye kravene mot dem, og holde det i live, sier Berge.

Tror du dere får inn hele beløpet?

– Det er jo et stort beløp og det er mange som er dømt. Slik sett kan vi si at vi har et håp, og en må alltid ha troen på at det går, og vi kommer til på jobbe mot det målet, sier han.

Nokas-ranet

Tretten personer ble dømt etter Nokas-ranet.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

– Økonomisk forfulgt resten av livet

Det betyr at dersom om ranerne velger et lovlydig liv, må de leve økonomisk svært begrenset resten av livet for å betale forsikringsselskapet.

– Hvis en ser det fra et menneskelig perspektiv er det selvsagt trasig. De dømte har hatt svært ulike roller, noen mer sentrale enn andre. Det kan virke surt at en skal bli forfulgt resten av livet for å få inn penger, men dette er konsekvensen av kriminalitet, sier Berge.

– Domstolene har tydelig sagt at disse pengene skal betales tilbake, og det ville vært et helt feil signal av oss å droppe kravene. En skal ikke drive med slike kriminelle handlinger. Dette var et brutalt ran og det skal man huske på, legger han til.

Håper fortsatt at ransutbyttet dukker opp

Har forsikringsselskapet helt gitt opp troen på at ransutbyttet skal komme til rette?

– Jeg har fulgt den offentlige debatten om dette med interesse, og det kommer stadig frem ting som tilsier at det er penger i omløp. Jeg har fremdeles tro på at ransutbyttet finnes der ute. Om det vil bli funnet er en helt annen sak, sier Berge.