NRK Meny
Normal

4000 er uten buss hele helgen

På Eigerøy går ikke bussen fra fredag kveld til mandag morgen. Pensjonister, industriarbeidere, og andre uten bil fortviler.

Hjørdis Sestad

Hjørdis Sestad er pensjonist og fotgjenger på Eigerøy.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Kolumbus har strammet inn bussrutene så kraftig at det ikke går busser fra fredag kveld til mandag morgen i enkelte områder av fylket. På Eigerøy i Eigersund bor det tidvis opp mot 4000 mennesker som er avhengig av bil for å komme seg inn til Egersund i helga.

– Som hundre år tilbake i tid

– Jeg er overhodet ikke fornøyd med at de har tatt bort busstilbudet på lørdager. Det går ikke en eneste buss, og det syns jeg er helt vanvittig. Jeg tenker ikke bare på meg selv, men også på andre som ikke har bil, som er avhengig av ta bussen på en lørdag, sier Hjørdis Sestad.

Hun er pensjonist, bosatt på Eigerøy, og er uten bil. Hun forteller at det er mange år siden søndagsbussen forsvant. Nå savner hun lørdags bussen også.

– Det virker som om det er hundre år tilbake i tid. Jeg har bodd her i 47 år, og alltid tatt bussen. Det er virkelig frustrerende, sier hun.

Byr på problemer for Aker Solutions

Oddvar Hølland

Oddvar Hølland er klubbleder i Aker Solutions i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Også Eigersunds største arbeidsplass, Aker Solution som i år har 2000 ansatte, merker det manglende busstilbudet.

– Det betyr problemer med å komme seg hjem, spesielt etter kveldsskift. I mai måned skal vi ha enda et par tusen mann på jobb her. Alle disse vil kreve et busstilbud for å komme seg inn til byen, så dette er det reint tap for hele Egersund, sier klubbleder Oddvar Hølland.

Han mener feilen ble gjort i fylkets samferdselsutvalg.

– Feilen ble gjort i fjor høst da Kolumbus trengte mer penger, men ikke fikk det av fylket. Svaret deres var å redusere hele tilbudet i Rogaland, men det var helt feil, sier han.

Kolumbus: – Ingen planer om nytt tilbud

Leif Erik Egaas

Leif Erik Egaas (H), ordfører i Eigersund.

Foto: Egersund Høyre

Eigersunds ordfører, Leif Erik Eggas (H), satt i samferdselsutvalget før valget, og var i august i fjor med på å legge ned bussrutene. Nå må han se på saken med andre øyne.

– Jeg skjønner at de som er blitt berørt her lokalt syns at dette er dumt, og det har jeg full forståelse før. Nå sitter Terje Jørgensen (H) i samferdselsutvalget. Jeg har bedt han ta det opp med Kolumbus, og prøve å få til noen ruten som er tilpasset de ønskene som har kommet inn. Det har han gjort, og de har lovet å se på dette når de går gjennom rutene på nytt.

Men kommunikasjonssjef Kari Anne Haar Nedrebø i Kolumbus sier at Kolumbus ikke har planer om å starte opp igjen helgerutene som de la ned i fjor på grunn av mangel på kunder

– Det er dessverre ingen planer om å lage et nytt tilbud mellom Eigerøy og Egersund i helgene. Kuttene ble gjort fordi det var veldig få passasjerer som benyttet seg av tilbudet, sier hun.