Hopp til innhold

Flere hundre demonstrerte mot Ryfast

Nærmere 400 personer protesterte mot fastlandsforbindelsen til Ryfylke torsdag kveld. – Det er aldri for sent å stoppe prosjektet, mener motstanderne.

Video Aksjon mot strata

«Nei til Ryfast», «Nei til Ryfast» lød mantraet fra flere hundre fremmøtte demonstranter på Arneageren i Stavanger torsdag kveld.

– Jeg bor på Forsand, og for oss vil Ryfast bety fraflytning og problemer med å komme oss til Stavanger. Dette blir dyrt for oss pensjonister, sier Liv Mitchell.

Motstandere av fastlandsforbindelsen til Ryfylke viste sin misnøye med prosjektet, som vil koste fem milliarder kroner og få landets høyeste bompengeavgift. Motstanderne håper ennå de kan stoppe prosjektet.

– Jeg forstår ikke hvorfor de vil ha Ryfast. Jeg vil ikke under sjøen, jeg vil ha bru, fortsetter Mitchell.

Artikkelen fortsetter under bildet)

Ryfast-aksjon

Mange møtte opp for å demonstrere mot Ryfast.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– En skandale

Sosialistisk Venstreparti (SV) med Hallgeir Langeland i spissen er blant dem som står bak markeringen.

– Jeg hadde ventet så mye folk fordi dette er en viktig sak. Ordføreren i Forsand blir latt i stikken av alle andre politikere i Rogaland. Dette prosjektet er en skandale, sier Langeland.

– Overkjørt av flertallsdiktaturet

– Stavangers behov har gang på gang ført til utsettelser og prisøkning. Med unntak av Forsand har Ryfylke-kommunene stått med luen i hånden og funnet seg i det. Flertallsdiktaturet i Ryfylke har kjørt over Forsand, og med Stavanger på laget har heller ikke fylkesrådmannen ryggrad nok til å løfte frem Forsands motargumenter, sa Forsand-ordfører Ole Tom Guse (KrF) fra talerstolen.

Ole Tom Guse

Ole Tom Guse (KrF) mener Forsand er overkjørt i Ryfast-saken.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Han mener sterke ord er nødvendig i Ryfast-saken.

– Vi er få, men har en stor ulempe med Ryfast. Våre argumenter kommer ikke frem i fylkestingets papirer, og da er det et flertallsdiktatur, sier Guse.

Strand Arbeiderparti jobber for en folkeavstemning mot Ryfast før kommunestyremøtet i Strand 14. desember, og lederen støtter fullt opp om kveldens aksjon.

– Vi står på til siste slutt. Her er det så mye usikkerhet at vi ikke går inn for Ryfast før alt er klart og tydelig, sier leder Leif Nieuwejaar i Strand Ap.

Forsand kommune, Strand Arbeiderparti, Høgsfjordpendlerne, Naturvernforbundet, Stavanger SV, Vårt Stavanger, Rogaland Unge Venstre, Stavanger Natur og Ungdom og Stavanger Rødt sto bak markeringen torsdag.