Hopp til innhold

– Vi satte i gang å holde hender med en gang vi kom til byen

Lørdag er det 40 år siden det ikke lenger var forbudt for homofile å være kjærester. Det skal paret Annevig Ebbe og Marit Veastad feire.

Video 40 år siden homofili var forbudt

VIDEO: Annevig Ebbe (62) og Marit Veastad (60) vekker ikke like sterke reaksjoner når de holder hender i 2012.

– Det var trangt. Det var ikke så mange som syntes det var så stas med oss. Men det har endret seg på de 40 årene, sier Marit Veastad (60) om hvordan det var å være lesbisk da hun var 20 år gammel.

Sammen med kjæresten, partneren og samboeren Annevig Ebbe (62) skal hun feire tre dager til ende denne helgen.

De provoserer ikke lenger utestedsgjester hvis de danser sammen. Og det er ikke like mange som glor når de holder hender på gaten i Stavanger.

Dobbelt 40-årsjubileum

21. april 1972 ble lovparagrafen som kriminaliserte seksuell omgang mellom menn opphevet (se faktaboks). Samme år ble det som nå er rogalandsavdelingen av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) stiftet.

Det skal feires i Stavanger, og personligheter som Kim Friele og Gerd Brantenberg er blant gjestene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skeive dager 2010

Kim Friele (t.v.) har vært sentral i norsk homokamp. Her er hun sammen med ektefellen Wenche Lowzow i homoparaden i Oslo i 2010. Paret ble kjørt i den samme bilen som kong Harald og dronning Sonja benyttet under sin signingsferd.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Jeg har alltid ment at jeg skulle ha samme rettigheter som andre mennesker, at mitt liv ikke skulle bli annenrangs, sier Veastad om hvorfor hun valgte å ta opp kampen mot dem som ville at deres kjærlighet skulle være forbudt.

Måtte oppføre seg «hetero»

Paret husker godt hvordan det var å være homofil på 60- og 70-tallet. Før lovparagrafen ble opphevet, møttes de etter mørkets frembrudd. Hvis de skulle arrangere fest, og de som eide ut lokalene fikk vite hvem leietakerne var, måtte de finne et annet sted. Homofili var et ikke-tema.

– Og ble det snakket om, var det som ble sagt negativt, sier Veastad.

– Vi fikk ikke være oss selv, men måtte oppføre oss som heteroene, sier Ebbe.

Men noen få steder kunne de gå.

– Betjeningen var veldig vennlige mot oss. De visste at homofile har penger, og ikke barn, så det var en investering å være positive til oss, sier Ebbe.

Danset for å provosere

På andre utesteder hadde de «danseaksjoner».

– Vi ble enige om at vi går inn på det dansestedet der, og så danser vi, og ser hva som skjer. Til å begynne med så syntes alle det var morsomt, men så begynte de å skjønne at det lå et visst alvor bak. Da måtte vi ut, og gikk videre til neste sted, erindrer Veastad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Annevig Ebbe (t.v.) og Marit Veastad

Annevig Ebbe (t.v.) og Marit Veastad ler mye når de snakker om hvordan det var å være åpent homofil da de ble sammen på 80-tallet. Hvis folk kolliderte med lyktestolper da de så paret holde hender, var stuntet vellykket.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

De to har vært partnere siden de fikk anledning i 1993, og sammen siden 1983. Kvinnene husker godt at det vakte reaksjoner da de leide hverandre gatelangs. De lot det gå sport i det.

Fikk heterofile til å gå i lyktestolper

– Med én gang vi rundet posthuset i Stavanger satte vi gang å holde hender, sier Veastad.

– Det var veldig vellykket hvis en heterofil gikk inn i en lyktestolpe, skyter Ebbe inn.

Forholdet sitt beskriver de med frasene «stor kjærlighet» og «stor respekt».

– Akkurat det er ikke annerledes for oss enn for heterofile par, sier Ebbe.