NRK Meny
Normal

Folkeaksjon for å få «Havanna» tilbake

For tre dager siden ble det opprettet en Facebook-gruppe for alle som savner Havanna Badeland. Responsen har vært massiv. Over 8.400 personer har meldt seg på gruppa siden oppstarten.

Havanna badeland

NOSTALGI: Slik så det ut da NRK laget reportasje på åpningen av Havanna Badeland i 1991.

Foto: NRK

«Vi som savner Havanna Badeland» ønsker at det smått legendariske badelandet på Hana skal gjenoppstå. Grunnleggeren, Maja Viste Pekerman (25), er sjokkert av responsen så langt.

– Det har vært overveldende. Målet med gruppa er å dele minner med andre, men samtidig rette fokus mot mangelen på et badeland i Sandnes-området. Håpet mitt er at gruppa kan bidra til å få «Havanna» tilbake.

Én time etter opprettelsen hadde gruppen 100 «likes».

Ett døgn senere: 3.000.

I skrivende stund: Over 8.400.

Sjå innslaget frå 1991 - då det kom palmetre, boblebad og topp moderne sklier til Sandnes.

ROGALAND RETRO: Se innslaget fra 1991 – da det kom palmetrær, boblebad og topp moderne badesklier til Sandnes.

Stor gjennomslagskraft

Entusiaster på sosiale medier har tidligere fått Stabburet til å lage Grandiosa uten paprika og reddet Hapå-pålegget fra nedleggelse, blant flere kampanjer.

Grunnleggeren av «Havanna»-gruppa vokste opp på Hana, et steinkast fra skliene og utebassenget til badelandet. Hun forteller om enorm pågang fra kjente og ukjente etter at gruppa så dagens lys på søndag.

– Jeg så NRKs reportasje fra 1991 på Facebook og tenkte: "Fy flate, nå husker jeg alt!". Minnene strømmet på. Jeg bestemte meg for å lage gruppen, som fløy opp i 2.000 «likes» på ett døgn. Det har tydeligvis vært behov for en nostalgi-gruppe for «Havanna», sier Pekerman, og sier at hun vil gi barna de samme gode barndomsminnene hun selv fikk:

– Nå er det lett å se hvor mange som ønsker ett nytt «Havanna».

Vedlikehold ble for dyrt

«Havanna» ble lagt ned i 2007. En fortsatt drift av det 6.000 kvadratmeter store anlegget ville krevd investeringer for mellom 50 og 70 millioner kroner.

- Anlegget har eksistert i 15 år, og gjennom disse årene har det ikke blitt vedlikeholdt, sa styreleder Runar Sakkestad til NRK da nedleggelsen var et faktum.

Sakkestad synes det er morsomt med den nye Facebook-gruppa.

– Det er et klart uttrykk for at folk savner badelandet i Sandnes. «Havanna» var topp moderne i sin tid. Over mange år ble anlegget slitt, og i 2007 ble vi tvunget til å stenge. Det hadde vært nødvendig med en total rehabilitering av badelandet hvis vi skulle fortsatt driften, sier Sakkestad.

Det var i tillegg flere uheldige, og noen tragiske, episoder ved badelandet.

– Mange tusen minnes «Havanna»

Ahmed Ayoub (29) jobbet på Havanna Badeland fra 1999 til 2007.

– Jeg startet som garderobevakt, og jobbet meg opp til å bli badevakt på de første fire-fem årene, sier Ayoub.

– Tiden hos «Havanna» var helt ubeskrivelig. Vi hadde et fantastisk arbeidsmiljø. At den nye Facebook-gruppa har tatt av er ingen overraskelse for meg. Det finnes sikkert mange tusener der ute med gode barndomsminner fra skliene og «bølgebassenget», sier han.

Store deler av bygget er i dag revet ned og ersattet med leiligheter, der det en gang var vannlek og romerbad.