Her skal 350 asylsøkere bo i brakker

Asylsøkerne kan komme til bygden allerede fredag. 350 personer skal bo i Westcons brakkerigg i Ølensvåg.

Westcon-brakker til asylsøkere i Ølensvåg, Vindafjord

Brakkerigger er vanligvis bolig for Westcon-arbeidere i Ølen, men skal nå huse opptil 350 asylsøkere om kort tid.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– De vil opprette et akutt innkvarteringsmottak i brakkeriggen til Westcon. Der vil de plassere 350 asylsøkere som mest sannsynlig kommer fredag eller i løpet av helgen, sier Vindafjord-ordfører Ole Johan Vierdal (Sp) til NRK.

Beskjeden kom ikke helt uventet. Kommunen har spilt inn at brakkene kunne være et aktuelt område til formålet. Fylkesmannen har orientert både politikerne og kommuneledelsen om situasjonen.

Ole Johan Vierdal

Ole Johan Vierdal, ordfører (Sp) i Vindafjord.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Det har selvfølgelig vært litt armer og bein i dag. Vi fikk beskjed seint i går, og vi har kastet oss rundt og hatt møter med politiet, folk i kommunen og helseetatene for å sette ting i system og være klare, sier ordføreren.

Er vant til å ta imot på kort varsel

Kontrakten om å huse asylsøkerne er inngått med firmaet Catering Partner. Daglig leder Egil Jørgensen er godt vant med å ta imot folk på kort varsel.

– Vi har tidligere tatt imot flere hundre mennesker med bare noen dagers varsel, i forbindelse med store prosjekter hos Westcon, sier Jørgensen.

Til sammen rår han over åtte brakkerigger med til sammen 380 rom. Hvert av dem har seng, TV, trådløst internett, skap, pult og stol og bad med dusj.

– Vi har begynt å planlegge, og også kjøpt inn varer i tilfelle de kommer tidligere enn planlagt, sier han.

Egil Jørgensen, daglig leder i Catering Partner

Egil Jørgensen, daglig leder i Catering Partner, inne på et av rommene i brakkeriggen. Hvert rom har seng, TV, trådløst internett, skap, pult og stol og bad med dusj.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Jørgensen sier at også vektertjenesten og tolk er varslet, og kalles inn i det øyeblikket asylsøkerne kommer. Akkurat nå er brakkene ubebodd.

Midlertidig oppholdssted

Utgangspunktet er at asylsøkerne skal være i Vindafjord i to uker før de får et mer permanent oppholdssted. Kommunen har blant annet ansvar for legeberedskap, og skal etablere et legekontor slik at asylsøkerne som kommer, får en helsesjekk.

Asylsøkerne kommer via Kirkenes, og gruppen består blant annet av syrere og afghanere.

Vierdal er godt fornøyd med innkvarteringen som kommunen nå tilbyr.

– Den tror jeg er av høy standard. Jeg er absolutt ikke redd for det, sier Vierdal.

Har varslet frivillige organisasjoner

Ordføreren vil gjerne åpne bygdesamfunnet for asylsøkerne.

– Vi i kommunen, og andre i bygden, har en liten utfordring med å kanskje integrere dem i bygdesamfunnet, slik at de ikke skal mistrives der borte, sier han, og legger til at kommunen skal ta kontakt med idrettslag, frivillighetssentralen og andre som har lyst til å bidra.

– Vi møter mye velvilje for å ta et dugnadstak. Jeg har stor tro på at vi skal få til et godt samarbeid, sier ordføreren.