Rogalendinger forsikrer seg mot ledighet

Veien til Nav kan være tung å gå når jobben ryker, og dagpengene strekker ofte ikke til for å betale regningene. Nå kjøper stadig flere forsikring mot arbeidsledighet. I Rogaland solgte Sparebank1 SR-Bank 600 slike bare i august måned.

Arbeidsledighet og Nav

9300 personer var uten arbeid i Rogaland ved utgangen av august måned. Det er 65 prosent flere enn ett år tidligere. Flere velger nå å tegne forsikring mot arbeidsledighet.

Foto: Tore Meek / SCANPIX

Nyhetene om permitteringer og oppsigelser står i kø. Fallende oljepris og nedgang i investeringer i oljesektoren rammer hardt – særlig i Rogaland. Oljeselskapene rammes, leverandørindustrien rammes, byggenæringen rammes, og også hotellene og drosjene.

Og selv om næringslivets toppfolk advarer mot å kalle det som skjer for krise, så er det hardt nok for dem som kjenner usikkerheten på kroppen.

Kari Johnson

Kari Johnson har vært arbeidsledig i et halvt år.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Kari Johnson er en del av den dystre arbeidsledighetsstatistikken.
Hun har vært uten arbeid i et snaut halvår – og har kutta ut spontane utenlandsturer – og strammet inn økonomien.

– Det går, du blir tatt vare på, synes jeg. Du får jo faktisk så du overlever, men du må fire på noen ting, sier hun.

3000 i Rogaland

Kari Johnson var ikke forsikra mot arbeidsledighet da jobben røyk, men over 3000 boliglånskunder i SR-Bank har nå tegna slik forsikring – en forsikring som skal kompensere for inntekten folk mister hvis de blir oppsagt eller permittert. Bare i august ble det solgt 600 slike forsikringer.

Frode Sandal

Frode Sandal er informasjonssjef i Sparebank1 SR-Bank.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det skyldes nok at det er større usikkerhet i vår region nå enn det har vært på flere år. Media er opptatt av dette, folk er opptatt av dette: Hva skjer i morgen, sier Frode Sandal, som er informasjonssjef i Sparebank1 SR-Bank.

For 90 kroner i måneden kan man sikre seg at man uansett hva som skjer kan overholde de forpliktelsene man har hvis man skulle være så uheldig å miste jobben eller bli permittert.

– Det er en relativt billig forsikring for dem som kjenner i magen at oi jeg er litt usikker på hva som kommer til å skje med meg, mener Sandal.

20 har fått utbetalinger

Foreløpig er forsikring mot arbeidsledighet mest et stavanger- og rogalandsfenomen.

– Ut fra Sparebank 1 sine landsdekkende tall ser vi at det er her det er solgt mest av denne forsikringen. I hele landet er det solgt rett rundt 5000 forsikringer, og drøyt 3000 av dem er i vår region, sier Sandal.

Og enn så lenge ser tilbudet ut til å være god butikk for banken.

– De siste tallene viser at rundt 20 har fått utbetalt forsikring. Om det er god butikk eller ikke, har jeg ikke oversikt over. Men noen er mer urolige enn andre, og for dem kan dette være et godt tilbud, sier Frode Sandal.

Men det nytter ikke å løpe til banken i det øyeblikket nedbemanningene er et faktum. Forsikringen må være tegnet minst tre måneder før kunden får varsel om permittering eller oppsigelse.