NRK Meny
Normal

30-åring fra Jæren dømt til ett år og ti måneders fengsel for overgrep mot barn

Mannen er funnet skyldig i å ha lastet ned overgrepsbilder av barn og for å ha filmet rundt 40 unge gutter.

Herdis Traa, Odd Rune Torstrup, Anne Hølland

Aktor Herdis Cathrine Traa (t.v.), bistandsadvokat Anne Hølland og forsvarer Odd Rune Torstrup før retten ble satt i Jæren tingrett mandag 28. november.

Foto: Arild Eskeland / NRK

30-åringen er også fradømt retten til å være lærer for all fremtid.

Mannen vil ta betenkningstid og vurderer å anke deler av dommen, ifølge forsvarer Odd Rune Torstrup.

– Han er glad for at han ble trodd på at han ikke har gjort det som karakteriseres som en voldtekt, sier advokaten til NRK.

Les også: Forsvarer og aktor er uenige om samarbeidsviljen hos tiltalte

30-åringen ble nemlig ikke dømt for det alvorligste punktet. Påtalemyndigheten mente jærbuen, via en chattetjeneste på nettet, utga seg for å være en kvinne og for å ha forledet en tiåring i USA til å foreta seksuelle handlinger med seg selv. Dette punktet ble han altså frifunnet for.

Begrunnelsen

I dommen står følgende begrunnelse:

«Det er ikke tilstrekkelig at gjerningspersonen har sett en mindreårig foreta en seksuell handling med seg selv. Etter straffelovens paragraf 299, bokstav b er det et vilkår at gjerningspersonen «får» et barn under 14 år til å utføre handlingene. I ordlyden ligger det et krav til årsakssammenheng: Tiltalte må ha fått fornærmede til å ha seksuell omgang med seg selv, herunder gjennom onanering. Typiske handlinger som rammes er å sette fram trusler, og å lure eller lokke.»

Aktors påstand var fengsel i tre år og seks måneder.

Les også: Overgrepstiltalt lover at det aldri skal skje igjen

Ingen kommentar

Aktor Herdis Traa vil ikke kommentere om det nå vil bli vanskelig å få 30-åringen dømt for det mest alvorlige punktet.

– Det er det vi holder på med nå, og påtalemyndigheten mener det er bevis for at han har gjort det, sier hun.

Mannen var tiltalt for seksuelle overgrep mot barn over en periode på nesten fem og et halvt år, helt til han ble arrestert 25. januar i år. Da saken mot ham startet i Jæren tingrett, strevde han med å forklare hvorfor han begynte med filming av gutter og hvorfor han oppsøkte nettsamfunn med unge barn.

Les også: Lærar skal ha filma rundt 40 nakne gutar

Erkjente straffskyld

30-åringen erkjente straffskyld for det aller meste av tiltalen i retten. Den tidligere læreren innrømmet dermed blant annet at han har filmet 40 gutter med skjult kamera ved flere barneskoler på Jæren og ved svømmehallen i Klepp.

I alt utgjør beslagene 152 filmer som han har filmet selv. I tillegg fant politiet 15.000 bilder og 1000 videofilmer hjemme hos mannen.