Hopp til innhold

– Min eldste sønn var på arbeid på dette skiftet

Mandag 4. november 1985 kantret sementfartøyet Concem i Gandsfjorden. 22 mennesker var ombord, ti mennesker omkom i ulykken. For Gunnar Berge var ulykken en sterk personlig opplevelse.

Concem-ulykken var en sterk personlig opplevelse for Gunnar Berge

Ti personer mistet livet da Concem kantret i Gandsfjorden for tretti år siden.

– De meldte på kveldsnyhetene at det hadde vært en alvorlig ulykke i Hinnavågen. Concem hadde forlist, det hadde rett og slett gått rundt. Det var helt på det rene at det var flere omkomne.

Gunnar Berge var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i november 1985. Nyheten som nådde ham i Oslo gjorde et helt spesielt inntrykk. I NRK-programmet «Askeladden i oljeeventyret» forteller mannen som senere ble oljedirektør om det som skjedde.

Gunnar Berge

Gunnar Berge var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i november 1985. Nyheten om ulykken i Jåttå-vågen gjorde et helt spesielt inntrykk.

– Det jeg visste var at min eldste sønn han var faktisk på arbeid på akkurat dette skiftet. Jeg visste jo ikke om han var av dem som var om bord på skipet, forteller Berge.

Gikk timer før han fikk vite

Concem drev produksjon av betong til glidestøping av cellene på Gullfaks B plattformen da ulykken skjedde. Lekteren var i ferd med å pumpe betong til betongunderstellet til plattformen da den på grunn av sterk vind og høy sjø, kom i ubalanse og gikk rundt.

Concem-ulykken i 1985

10 mistet mistet livet da Concem gikk rundt i Gandsfjorden for tretti år siden.

Foto: NRK

– Det gikk faktisk et par timer før vi fikk beskjed om at han ikke var blant dem som var savnet. Det er klart at i den perioden så fikk jeg den følelsen som dessverre har rammet en god del pårørende som har hatt sine i Nordsjøen, forteller Berge.

Oljeveteranen minner om at oljeeventyret har kostet liv og helse for mange.

– Dykkerperioden er jo et av de tristere kapitlene. Så har vi storulykkene der Concem-havariet er ett eksempel. Vi har de mange helikopterulykkene, men og enkeltpersoner som er blitt skadet i ulykker. Dette må vi og være oppmerksomme på når oljehistorien skal skrives, sier Berge.

Flagg på halv stang i Jåttå-vågen

Det ble flagget på halv stang hos Norwegian contractors i Jåttåvågen etter ulykken 4.november 1985.

Foto: NRK

Minnemarkering

Onsdag ble det markert at det er 30 år siden ulykken skjedde. Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø la ned krans på minnesmerket over dem som mistet livet 4. november 1985.

– Det er viktig å markere denne typen ulykker. Det er viktig for oss som by, som oljehovedstad, men det er også viktig for familie, venner og kolleger å vise at vi ikke glemmer de ulykkene som har skjedd. Den oljebransjen vi har her i regionen har også hatt sin pris, sier Sagen Helgø til NRK.

Concem-minnesmerke, kransenedleggelse

Onsdag la Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø ned krans på minnesmerket etter dem som mistet livet i Consem-ulykken.

Foto: Erik Waage / NRK


De omkomne i Concem-ulykken:

Alexander Tovik Gjermundsen 18 år, Fredrikstad. Arne Skalle 34 år, Tananger. Berit Garvold 27 år, Kristiansand. Eivind Hesby 30 år, Finnøy. El Amraoui Moktar 39 år, Sandnes. Jostein Askeland 38 år, Jørpeland. Kåre Vassbø 45 år, Sandnes. Leif Øyna, Vennesla. Matti Laine 39 år, Stavanger. Øyvind Vårdal, Stavanger.

Norwegian Contractors har reist et minnesmerke over de omkomne i Jåttåvågen.