En av Norges største pengemaskiner fyller 30

Elleve måneder etter Statfjord B sto ferdig i Nordsjøen i 1982 var den allerede inntjent. I dag har plattforma hentet ut olje i 30 år og tjent inn 412 milliarder kroner.

Elleve månader etter Statfjord B stod ferdig i Nordsjøen i 1982 var den allereie inntent. I dag har plattforma pumpa opp olje i 30 år og tent inn 412 milliardar kroner.

►SE VIDEO: Statoil har samla arkivbilde fra Statfjord B i samanheng med 30 årsdagen.

Statfjord B ble slept ut fra Vats sommeren 1981. Da veide den 824 000 tonn og 271 meter høy.

Synet av plattformen på vei ut til Nordsjøen var så spektakulært at Walt Disney studios kom fra USA for å filme slepet. Filmen ble brukt i Disneyworld som var under bygging.

Statfjord B

Statfjord ble bygget i Vatsfjorden i Rogaland.

Foto: SCANPIX

Ute på Statfjord ble plattformen satt ned på 149 meters dyp. Odd Ragnar Larsen var om bord da plattformen ble satt i produksjon.

– Det var veldig spesielt å være der da den ble varm, jeg hadde jo jobbet med å bygge plattformen i to år, forteller han.

Kan leve til 2031

Statfjord B fikk i februar godkjent søknad om forlenget levetid fram til 2031. De neste to årene skal det investeres to milliarder kroner plattformen.

Den skal få nytt brann- og gassystem, ny helikopterhangar for SAR-helikopter er under bygging og store deler av boligkvarteret skal oppgraderes.

– Akkurat nå ser vi for oss drift på Statfjord-feltet i alle fall fram til 2025, sier produksjonssjef for Statfjord B, Ivar Steffensen.

Kake for å feira oljeplattform

Det har blitt feira både på land og ute på plattforma i dag. Her kan du sjå åpningen i 1982.

Foto: Statoil