25 menn og ei kvinne tatt i stor­aksjon mot dop­ing

Politiet har beslaglagt doping, penger og narkotika i aksjonen på Haugalandet og i Sunnhordland torsdag kveld.

Doping beslaglagt i aksjon på Haugalandet og i Sunnhordland 20.10.2016

Fra politiets beslag i aksjonen torsdag kveld. De var på ti treningssentre på Stord, i Haugesund, på Karmøy og i Vindafjord.

Foto: Politiet

26 personer blei sikta og tatt inn til avhør i en storaksjon mot doping på Haugalandet og i Sunnhordland torsdag kveld. 17 av dem har erkjent dopingbruk eller er tatt med doping, opplyser politiet. De øvrige ni nekter alt, og politiet har derfor tatt blod- eller urinprøver av dem.

Edgar Mannes

Edgar Mannes, politistasjonssjef i Haugesund.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Haugesunds Avis og TV2 omtalte saken først. Bortsett fra én Stord-mann blei alle løslatt torsdag kveld.

Vil hindre nyrekruttering

– Det var en vellykka aksjon mot et miljø vi mener utgjør en fare for å spre doping. Vårt primære mål er å forebygge at nye personer begynner å bruke. Vi ser skadevirkningene på individet, og konsekvensene i form av aggresjon og vold, oppsummerer Mannes overfor NRK.no fredag morgen.

Alderen på de sikta spenner fra slutten av tenåra til 40-åra – ei kvinne, og resten menn. Tre hører hjemme på Stord, mens resten bor i Haugesund, Karmøy eller Vindafjord. Ti treningssentre i Rogaland og Hordaland hadde politibesøk.

Én av de sikta, en Stord-mann, blei sittende i varetekt.

– En sum av det vi fant og øvrige opplysninger gjør at vi holder ham til vi får undersøkt saken nærmere, sier Stord-lensmann Roald Raunholm fredag morgen.

– Mer enn de kan bruke sjøl

Alle 26 er sikta for å ha brukt doping. Noen er også sikta for å spre dopingmidler gjennom salg eller annen formidling. Noen saker er såpass omfattende at de kommer til å ende i retten, mener Mannes.

Doping beslaglagt i aksjon på Haugalandet og i Sunnhordland 20.10.2016

Doping er skadelig for enkeltmennesket, men får også konsekvenser for samfunnet når det utløser aggresjon og vold, sier Edgar Mannes, politistasjonssjef i Haugesund. Bildet er fra politiets beslag i aksjonen torsdag kveld.

Foto: Politiet

– Enkelte har kjøpt inn så store mengder at det ikke kan være bare til eget bruk, sier han.

Aksjonen var planlagt, og politiet hadde på forhånd fått ransakingsordre for 23 av de 26 fra Haugaland tingrett. De tre siste fatta politiet mistanke mot underveis i aksjonen, som blei avslutta seint torsdag kveld.

Aksjonen er ikke den første på Vestlandet i år. I september tok politiet 23 menn i bergensområdet, og i sommer blei over 20 tatt i en lignende aksjon i og rundt Stavanger.

Ecstasy, LSD, amfetamin og hasj

Hos enkelte av de sikta blei det også funnet narkotika – både ecstasy, LSD, amfetamin og hasj. Mengden er større enn det er rimelig å anta at er til eget bruk, men likevel ikke «store mengder», ifølge politistasjonssjefen.

Mer enn 60 politifolk, halvparten politistudenter, deltok. Politi fra Stord, Haugesund, Karmøy og Vindafjord var med på aksjonen, som skal være den største mot dopingmiljøet i området noensinne.

Mannes sier samarbeidet med de ti treningssentrene har vært godt.

– De er opptatte av å bidra til å holde treningssentrene sine frie for doping, sier han.