23-åring erkjenner å ha tent på Sigbjørn Sveli

JÆREN TINGRETT (NRK): Den ene av de to tiltalte etter drapet på Sveli kom i dag med flere innrømmelser i retten. Men han mener han ikke kan straffes for det brutale drapet.

Åsted Sigbjørn Sveli

Sigbjørn Sveli ble funnet drept på Regestranden i Sola 9. desember 2019.

Foto: Erlend Frafjord/Privat / NRK

– Jeg har hatt lyst til å si noe om det som skjedde, men jeg klarer ikke finne de rette ordene. Jeg klarer ikke å forstå at jeg kunne gjøre noe så tilfeldig og grusomt.

23-åringen fra Klepp, den eldste av de to tiltalte etter drapet på Sigbjørn Sveli, forklarte seg i Jæren tingrett onsdag. Mye av forklaringen hans var som følger:

«Jeg husker ikke».

«Jeg vet ikke».

«Jeg var ikke meg selv».

«Det føltes som en drøm».

Men én viktig detalj husker han.

– Jeg husker at vi dro ham (Sveli) ut av bilen. Det ble helt bensin på ham. Så tok jeg en lighter og tente på.

Sveli døde av disse skadene.

Minnestund for Sigbjørn

Det var minnestund for Sigbjørn Sveli i Bryne kyrkje etter drapet.

Foto: Stein Ødegård

På sterke medisiner

23-åringen, som snart blir 24, forklarte at grunnen til at han ikke husker, er fordi han gikk på sterke medisiner da drapet skjedde. En stund før drapsnatten var han innlagt på sykehuset og fikk medisinene foreskrevet. Derfor erkjenner han ikke straffskyld.

– Jeg hadde fått en medisin da jeg var i fengsel tidligere. Da hadde jeg blitt helt gal. Det jeg fikk nå, var seks ganger kraftigere. Jeg advarte legen, men fikk beskjed om at jeg ikke hadde noe valg.

Medisinen han sikter til, er et betennelsesdempende legemiddel mot en magesykdom. Mannen forklarte at han ikke sov og ble «hyper». Han mener det er først nylig han har kommet til seg selv.

– Jeg er bedre psykisk nå, sa han.

«Husket» mer i avhør

23-åringen forklarte seg etter den medtiltalte kameraten. Tirsdag sa kameraten at det var 23-åringen som var den aktive, og at han selv mer eller mindre ble med fordi han ikke klarte å si nei. Kameraten erkjente volden, men ikke drap.

23-åringen støttet kameratens forklaring dagen før på flere punkter, og beskrev ham som viljesvak, lettpåvirkelig og kanskje redd.

Samtidig husket han ikke samtalene han hadde med kameraten eller andre denne kvelden. Dette har imidlertid tiltalte forklart mer detaljert i avhør.

I retten la aktor frem flere meldinger og bilder fra 23-åringens telefon. I meldingene ble det bekreftet at de to vennene var ute for å banke en «pedofil».

Det kom også frem at 23-åringen tekstet med en annen venn mens han satt i bilen med Sveli. Til vennen skrev han blant annet:

«Bare gå rett til førersetet så tar me bilen og hiver han (Sveli) i bagasjerommet».

I meldingene kom det også frem at 23-åringen ville banke Sveli og at Sveli virket redd og nervøs. Han skrev også at han fikk dårlig samvittighet.

Senere la aktor frem bilder og videoer som 23-åringen tok mens Sveli ble slått og mishandlet.

Ingenting av dette husket 23-åringen. Han husket heller ikke om det var han eller kameraten som helte bensin på Sveli før han ble påtent, selv om dette er noe han hadde erkjent i avhør.

NRK har tidligere fortalt at Sveli helt tilfeldig ga 23-åringen og kameraten skyss mellom Varhaug og Vigrestad på Jæren.

– Jeg vet jeg ikke kjenner ham, og hadde aldri sett ham før, sa 23-åringen om Sveli.

Risikerer forvaring

23-åringen har endret forklaring på flere punkter tidligere. Mens han i de første avhørene påtok seg det meste av skylden og erkjente de fleste forhold, pekte han plutselig på kameraten som drapsmann i et senere avhør. I retten innrømmer han likevel at det var han som tente på, men at han ikke var seg selv, verken denne kvelden eller i de første avhørene.

– Han mener at han har vært under påvirkning av medisinene. En mulig bivirkning er psykose. Han opplever dette som den eneste fornuftige forklaringen på helgen og hva han faktisk har gjort, sier 23-åringens forsvarer, Fredrik Schøne Brodwall, til NRK.

Fredrik Brodwall

Fredrik Schøne Brodwall er 23-åringen fra Klepp sin forsvarer.

Foto: NRK

Rettspsykiatrisk sakkyndige har imidlertid tidligere konkludert med at begge tiltalte var tilregnelige. Statsadvokat Arvid Malde har tatt forbehold om å nedlegge påstand om forvaring.

– Vi konstaterer at han husker lite. Samtidig har han forklart seg detaljert gjennom flere politiavhør. For øvrig vil vi høre de sakkyndiges vurderinger. Så får vi trekke konklusjonen etter å ha hørt hva de har å si, sier han.

Rettssaken mot de to tiltalte fortsetter de neste dagene og det meste av neste uke.