2000 vinterturister til Preikestolen

Mange kinesere har besøkt turistmagneten i Lysefjorden denne vinteren. Over halvparten av turgåerne til Preikestolen i vinter, er utenlandske turister.

Audun Rake

Audun Rake i Stiftelsen Preikestolen i samtale med utenlandske turister.

Foto: Marianne Terjesen

Stiftelsen Preikestolen bestemte seg i fjor for å slutte å fraråde fotturister å ta turen opp når det var snø eller is på bakken. De satte da i gang arbeid med å legge til rette for turistene på vinterdager.

Det har vært et jevnt sig av besøkende gjennom vinteren. Likevel tar besøkstallet seg opp i takt med at temperaturene stiger.

Laster innhold, vennligst vent..

Tror over 300.000 tar turen i år

– I hele 2016 var 285.000 personer på toppen. I år er vi forberedt på at over 300.000 besøker Preikestolen, sier Audun Rake, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen.

Likevel er det enkelte dager det advares mot å ta turen opp til platået i Lysefjorden. Mange turister trosser disse advarslene mot å gå til Preikestolen eller Trolltunga i dårlig vær.

Flest vinterturister fra utlandet

Om lag 600 av dem som har tatt seg opp på Preikestolen i løpet av de siste månedene, er nordmenn. 1200 besøkende er fra ulike land i verden.

Glatt til Preikestolen

I perioder de siste månedene har det vært isete og glatt på veien opp til platået på Preikestolen.

Foto: Audun Rake

Det er Kina som topper gjestelista med 164 besøk så langt, etterfulgt av Polen, Tyskland, Nederland og Frankrike.

Reiselivsnæringen i Rogaland har lenge ønsket å satse mer på asiatiske markedet.

– En kineser legger igjen nesten åtte ganger så mye penger som en person fra Skandinavia, har reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad tidligere uttalt.

Totalt har det vært turister fra 50 ulike nasjoner på Preikestolen de siste månedene.