Hopp til innhold

20 personer tatt for valutasmugling

Fant over 750.000 i kontanter i storkontroll på Vestlandet.

Toller

Det var kontroller ved flyplassene i Haugesund, Stavanger, Ålesund og Bergen.

Foto: Erik Waage / NRK

Tolletaten hadde nylig en storkontroll ved flyplassene på Vestlandet for å avdekke valutasmugling. Passasjerer på vei utenlands måtte svare for om de bar på deg kontanter, og ble grundig kontrollert om de bar med seg penger på kroppen eller i bagasje.

20 personer hadde med seg mer enn 25.000 kroner uten å ha deklarert pengene.

Valborg Bishop

– Vi har mellom to-tre større aksjoner i løpet av året, men har kontinuerlig oppmerksomhet på valutasmugling, sier Valborg Bishop i Tolletaten i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

Flest brøt reglene i Stavanger. Der fant tollinspektører over 600.000 kroner i kontanter som passasjerene ikke hadde oppgitt på forhånd.

  • Bergen: 5
  • Haugesund: 0
  • Ålesund: 1
  • Stavanger: 14

De fleste smugler med seg penger i lommebøker, håndbagasje og innsjekka bagasje, ifølge Tollvesenet.

– Vi har også tidligere hatt tilfeller der folk har gjemt penger i bleier, gavepakninger og noen har lagt penger i kondom som er stappa inn i kroppen, forteller seksjonssjef, Valborg Bishop.

Fikk sviende gebyr

I fjor ble nærmere 1000 personer her i landet tatt for forsøk på smugling av større kontantbeløp. Det er trolig også store mørketall.

– Kontrollen viser at det stadig er passasjerer som har på seg større kontantbeløp. sier Bishop.

I Stavanger var det personer fra følgende land som brøt reglene: Polen, Kina, Thailand, Litauen, Etiopia, Sverige, Norge, Ukraina og Sudan.

– Det er all slags type mennesker, både unge og eldre. Noen gjør det for at de ikke kjenner reglene, mens andre gjør det fordi de ikke vil registrere sine penger i valutaregisteret i Norge. De vil ikke legge spor av en transaksjon, sier Bishop.

Penger

Dersom passasjerer har med seg mer enn 25.000 i kontanter, skal pengene registreres.

Foto: Erik Waage / NRK

Det er lov å ha med store kontantbeløp, så sant dette blir registrert og deklarert på forhånd. Alle som blir tatt for å smugle penger, får 20 prosent av beløpet de hadde på seg i gebyr.

Kampen mot svart arbeid

– Dette er alvorlig. Vi er opptatt av at alle beløp over 25.000 skal deklareres, sier underdirektør i Skatt Vest, Anders Lauvås.

Skatteetaten samarbeider med blant andre politiet og Arbeidstilsynet i kampen mot arbeidskriminalitet. For et par uker siden var de også med i en større aksjon mot det private byggmarkedet i regionen.

– Det er et av satsingsområdene våre, og har vært det de siste årene. Valutasmugling er ei av brikkene her. Vi er opptatt av at markedet skal være godt for dem som driver seriøst, sier Lauvås.