18 år gammel jente døde av smittsom hjernehinnebetennelse

STAVANGER (NRK): En 18 år gammel jente døde tirsdag av smittsom hjernehinnebetennelse. Jenta var elev ved St. Olav videregående skole.

Stavanger universitetssjukehus

LAV SMITTEFARE: Tirsdag døde en 18 år gammel jente av smittsom hjernehinnebetennelse. Stavanger universitetssjukehus opplyser om at smittefaren er lav.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Jenta ble innlagt på Stavanger universitetssjukehus tirsdag, og døde kort tid etter.

– Det var et veldig hurtig sykdomsforløp før vedkommende døde, sier Marit Anda, helsesjef i Stavanger kommune.

– Vi hadde ingen sikkerhet i går om hvilken sykdom det var, men i dag kom meldingen om at det var påvist meningokokker. Altså bakterier som kan gi smittsom hjernehinnebetennelse.

Hadde infeksjonssymptomer

Lars Kåre Selland Kleppe

Smittevernsoverlege ved Stavanger universitetssjukehus, Lars Kåre Kleppe.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Jenta ble innlagt med infeksjonssymptomer, og fikk behandling som tok høyde for at hun kunne ha hjernehinnebetennelse.

– Diagnosen var ikke sikker før pasienten døde, men det ble tatt høyde for at pasienten hadde hjernehinnebetennelse, sier smittevernoverlege ved Stavanger universitetssjukehus, Lars Kåre Kleppe.

Tilbyr antibiotika til medelever

Stavanger universitetssjukehus (SUS) opplyser at smittefaren er lav. Likevel har SUS og Stavanger kommune i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI), satt i gang nødvendige tiltak i nærmiljøet.

Jenta var elev ved St. Olav videregående skole. Rektor ved skolen har sendt ut SMS med informasjon til alle elever og ansatte.

FHI anbefaler forebyggende behandling til husstandsmedlemmer.

For sikkerhets skyld tilbyr Stavanger kommune også forebyggende behandling til elever og ansatte som har hatt undervisningstimer i samme klasserom samtidig som jenta de siste syv dagene. Disse har fått tilbud om forebyggende antibiotikabehandling i form av en tablett.

Andre elever som har hatt nærkontakt, eksempelvis delt vannflaske, kan også få antibiotika.

Skolen har åpent som vanlig torsdag 28. november.

St. Olav videregående skole

Jenta var elev ved St. Olav videregående skole i Stavanger. Medelever og ansatte er informert om dødsfallet. Skolen holder åpent som vanlig torsdag 28. november.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Slik smitter sykdommen

Smittsom hjernehinnebetennelse forårsakes av en bakterie. Sykdommen smitter ved dråpesmitte. Vanligste smittemåte er gjennom spytt, for eksempel ved kyssing og deling av glass eller flasker.

I svært sjeldne tilfeller kan personer som har vært i nær kontakt med en person med smittsom hjernehinnebetennelse utvikle sykdommen dersom de er smittet med bakterien.

Nærkontakter er de som har tett kontakt med den syke, det vil si nærmeste familie og venner eller elever i samme skoleklasse.

Symptomer på sykdommen

De første tegnene er ofte vage og generelle:

  • Feber med frysninger
  • Hodepine
  • Kvalme
  • Oppkast
  • Diare
  • Allmenntilstanden er ofte sterkt nedsatt

Bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse kan gi blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Pasienten kan få små hudblødninger. Disse ser ut som små røde eller blårøde prikker, og har som kjennetegn at de ikke forsvinner når man trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Blodforgiftning kan utvikle seg raskt i løpet av få timer.

Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er tegn som kan komme sent i forløpet av hjernehinnebetennelse.