17-årings Kjerag-film går verden rundt

Turistattraksjonen Kjerag i Lysefjorden har fått en markedsføring av de sjeldne. 17 år gamle Simen Haughoms dronefilm er til nå sett av sju millioner over hele verden, anslår han sjøl.

Simen Haughom

17 år gamle Simen Haughoms dronefilm er til nå sett av sju millioner over hele verden, anslår han sjøl.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Til daglig er 17-åringen fra Sirdal en helt vanlig elev ved Dalane videregående skole i Egersund.

Men for et par uker siden tok han og faren en tur til Kjerag i Lysefjorden. Simen hadde med dronen sin, og filmet turistattraksjonen – og faren ute på den kjente Kjeragbolten.

NB: NRKs regler tillater ikke at vi legger ut drone-videoen. Årsaken er at det er filmet i et landskapsvernområde.

Den redigerte filmen ble lagt ut på facebooksida «Sirdal i bilder» – og dermed tok det helt av.

På TV i Kina og Thailand

– Vi skulle bare lage en helt vanlig dronefilm og legge den ut for å vise den til dem som følger facebook-sida vår. Men etter våre beregninger er den nå sett av over sju millioner. Det er jo veldig spesielt og kult, sier Simen.

Han nevner i fleng: Visning på TV i Kina og Thailand, og på nettsidene til store aviser i Storbritannia, mange i Iran og Japan og ellers over hele verden.

– Nyhetsbyråer over hele verden, og aviser som The Independent og Daily Mail i England har tatt kontakt. Dessuten sender folk fra hele verden mailer og meldinger, forteller han.

– Spektakulær natur avgjørende

At filmen skulle bli et gedigent reklamestunt for Kjerag, hadde han aldri trodd. Men han er sikker på at det er nettopp Kjerag som gjør at interessen er blitt så stor.

– Det er jo på grunn av den utrolige og spesielle naturen. Jeg tror ikke du finner den naturen som er på Kjerag så veldig mange andre plasser i verden.

Video fra Kjeragbolten

Simens far ute på Kjeragbolten er en av de spektakulære scenene i filmen.

Foto: Simen Haughom

Simen har bare holdt på med dronefilming siden januar i år, men har rukket å lage en del filmer. Oppmerksomheten rundt Kjerag-filmen gir god inspirasjon til å fortsette suksessen.

– Det er jo gøyere når folk ser det du lager. Jeg skal prøve å lage så gode filmer som mulig og legge dem ut, så får vi se. Den neste planen for dronefilmen, blir å gå til Preikestolen – antagelig denne uka, sier han.

Spesiallaga musikk

Også Simens bror Fredrik på 20 har en andel i Kjerag-filmen. Han har laget musikken spesielt til filmen.

– Han satt og laget musikken samtidig som jeg redigerte, så den ble helt tilpasset videoen. Han synes nok det er veldig gøy at så mange nå har hørt musikken hans, sier Simen Haughom.