Frida skal spille med de beste i verden

Frida Siegrist Oliver fra Stavanger er bare 17 år gammel. Til høsten begynner hun på verdens beste skole for utøvende kunst.

Frida Oliver på bratsj

Frida Siegrist Oliver (17) begynte med fiolin da hun var fem år, og bratsj da hun var åtte år.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK Rogaland

– Da jeg fikk beskjeden om at jeg hadde kommet inn, ble jeg utrolig glad og lettet. I musikkverdenen er det ofte bare terping på det som er dårlig. Derfor er det deilig å få bekreftelse på at man gjør noe riktig, sier Frida Siegrist Oliver.

17-åringen har spilt både fiolin og bratsj hele livet. Det tok ikke lang tid før hun utmerket seg i det norske orkestermiljøet, og ble godkjent som vikar i Stavanger Symfoniorkester (SSO). I mars var Frida også en av semifinalistene i Virtuos i NRK sin klassiske solistkonkurranse.

I år er hun en av få som begynner på prestisjeskolen The Juilliard School i New York, hvor bare 6,7 prosent søkerne får tilbud om plass. Flere kjente musikere og skuespillere har gått på skolen for utøvende kunst, blant andre Yo-Yo Ma, Kevin Spacey, Robin Williams, Philip Glass og Itzhak Perlman. The Juilliard School ble i mars kåret til verdens beste skole for utøvende kunst av Top Universities.

Imponerer sjefdirigenten

Frida satte standarden da hun ble godkjent som vikar i Stavanger Symfoniorkester. En slik oppnåelse er svært sjelden for så unge musikere. Som vikar får hun være med når orkesteret trenger hjelp til sine konserter.

På kommende torsdag og fredag skal hun spille «Vårofferet» og «Beethovens fiolinkonsert» sammen med SSO og sjefdirigent Christian Vasquez. Han er en av dem som har latt seg imponere av det unge talentet.

Sjefdirigent Christian Vasquez

Sjefdirigent i SSO, Christian Vasquez, har troen på at Frida Oliver vil nå langt.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK Rogaland

– Frida er veldig talentfull. Hun er selvfølgelig svært god på fiolin, men hun er også veldig lidenskapelig og spiller med sjelen. For oss er det en glede å ha henne i orkesteret. Hun har potensialet til å bli en av verdens mest berømte fiolinister, sier Vasquez.

Vil prøve å skille seg ut

De siste årene har 17-åringen øvd fem timer hver dag, ved siden av skolegangen på Barratt Due i Oslo.

Det gjenstår kun noen måneder før Frida pakker kofferten og reiser av gårde til New York, hvor hun skal bo og studere i fire år. Med en slik opplevelse foran seg er det naturlig å kjenne litt på nervene.

– På Juilliard går det utrolig mange dyktige folk, og det er nok lett å bli anonym når man går på en såpass stor skole. Det blir utfordrende å ikke forsvinne i mengden, sier Oliver.

– Hvordan skal du skille deg ut da?

– Det har jeg ikke funnet ut av enda. Jeg skal prøve å være meg selv så langt det går og håpe at det er nok, sier Oliver.

Flere nyheter fra Rogaland

Alle beboere er uskadde.

Brann i tre rekkehus i Haugesund

Alle beboere er uskadde.