Hopp til innhold

17-åring ble truet med kniv i piratdrosje

Sjåføren krevde en mye høyere sum enn avtalt, da han skulle sette 17-åringen av hjemme. Da gutten nektet å betale den prisen, trakk sjåføren fram en kniv og opptrådte truende.

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Haugesund politistasjon

– Gutten opplevde episoden som en alvorlig hendelse, tok selv kontakt med oss og fortalte hva som hadde skjedd, opplyser politiet i Haugesund.

Foto: Eirin Larsen/NRK

– Jeg håper hendelser som dette får folk til å tenke. Vi ønsker ikke denne virksomheten med piratdrosjer, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt i Haugesund, Trond Børge Åsbu.

Klokka 05.04 i natt kom det inn melding til politiet om at en 17 år gammel gutt hadde blitt truet av en sjåfør i piratdrosje.

17-åringen hadde vært på fest, og valgte å ta piratdrosje til hjemmet sitt sentralt på Karmøy. Bilen han satte seg inn i var en gråblå BMW E46. Sjåføren var mørk i huden og hadde bart.

Sosiale medier har de siste årene organisert pirattaxiene. Via lukkede Facebookgrupper kan sjåfører og passasjerer avtale ulovlig kjøring mot betaling. Rogalands største gruppe har i dag over 20.000 medlemmer.

Norges Taxiforbund mener bruken av sosiale medier har ført til en eksplosjon av pirattaxier i Norge.

Krever mer penger

Problemene oppstod idet bilen nærma seg hjemmet til 17-åringen. Sjåføren henvendte seg til gutten og krevde en langt høyere pris for kjøreturen enn det som var avtalt på forhånd. Gutten nektet å gi sjåføren det han krevde, og konfronterte ham med prisen som alt var avtalt.

Sjåføren trakk da fram en kniv og opptrådte truende, ifølge guttens forklaringer til politiet.

– Vi har lite å gå på i denne saken per nå, og ønsker tips fra publikum. Vi skal snakke med fornærmede en gang til, for å få hendelsen enda mer konkretisert, sier Åsbø.

Går i bølgedaler

Det har i mange år vært en del sjåfører som kjører piratdrosje i Haugesund/Karmøy-området.

– Vi registrerer at dette går i bølgedaler. En stund kan det være veldig åpenlyst at det er mye piratdrosjevirksomhet, mens det er mer skjult andre perioder, sier han.

Skjermdump

Mange bruker sosiale medier for å gjøre folk oppmerksom på at de kan kjøre mot betaling. I Stavanger/Sandnes er det en egen gruppe for kompiskjøring som i dag har over 20.000 medlemmer.

Foto: Skjermdump fra Facebook / NRK

Politiet merker også at mange kan ha vanskeligheter med å opplyse at de har benytta seg av piratdrosje hvis de skal melde innen sak overfor politiet.

– Gutten opplevde episoden som en alvorlig hendelse, tok selv kontakt med oss og fortalte hva som hadde skjedd, sier Åsbu.

Det er ikke tillatt i Norge å drive persontransport uten å ha løyve.

I henhold til yrkestransportloven §4, er det ikke lov å drive persontransport uten løyve. Dersom en sjåfør tar penger for å kjøre og blir tatt av politiet, får det konsekvenser. Straffen er bøter og bruksforbud på bilen, vanligvis i seks måneder.