Hopp til innhold

Permittert for andre gang på ett år

Kokkelærlingene får nå provisorisk opplæring i mangel på restauranttrening. Hele 321 er permittert, ifølge nye tall fra Utdanningsdirektoratet.

Lærlinger på restaurant- og matfag i Rogaland får alternativ opplæring i læretiden.

Disse lærlingene, samt mange andre, skulle egentlig vært ute i lære. Men med koronastengte restauranter og institusjoner står de i dag uten jobb. Nå får de et alternativ opplæring i læretiden.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Det har vært litt krevende, innrømmer 26 år gamle Emma Downham.

Hun er en av flere lærlinger i restaurant- og matfag som permittert for andre gang på ett år.

Emma Downham (26), lærling, ved restaurant- og matfag (26)

Emma Downham (26), går restaurant- og matfag og er permittert kokkelærling.

Foto: Marte Skodje / NRK

Koronapandemien har gått hardt ut over utelivsbransjen, som igjen rammer mange lærlinger. Andelen permitterte lærlinger i restaurant- og matfag ligger nå på 15 prosent i Norge.

Om få måneder skal flere av de permitterte lærlingene opp til fagprøve. Den må de bestå for å få fagbrev. Behovet for kunnskap og trening sammen med andre er stort.

Sammen med 32 andre permitterte lærlinger i matfag i Rogaland får Downham et alternativt opplegg.

– Tror du dette opplegget gjør deg like skodd til å ta fagbrev?

– Ja, det tror jeg, svarer Downham.

Alternativ opplæring

Det er spesielt kokkelærlinger og servitørlærlinger som er rammet, melder Utdanningsdirektoratet.

En stor del av disse er i Oslo, som melder om 160 permitterte kokkelærlinger og 39 permitterte servitører. Også i Trøndelag, Viken, Møre og Romsdal og Rogaland er kokkelærlingene mest utsatt. Totalt har de fire fylkene rundt 80 permitterte kokkelærlinger.

Med statlige tiltaksmidler og i samarbeid med Rogaland fylkeskommune, får lærlingene andre undervisningsopplegg, slik at de skal kunne gå opp til fagprøve til våren.

Julie Fjotland, går restaurant- og matfag og er permittert kokkelærling på NOI.

Julie Fjotland (19), går restaurant- og matfag og er permittert kokkelærling.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Jeg føler vi går glipp av en del. Men nå får vi være her og det hjelper på, sier 19 år gamle Julie Fjotland.

– Det er jo ingenting de lærer av å gå hjemme, sier Anita Løyning som er daglig leder ved opplæringskontoret for restaurant og matfag Rogaland.

Anita Løyning, daglig leder, opplæringskontoret for restaurant og matfag Rogaland

Anita Løyning, daglig leder, opplæringskontoret for restaurant- og matfag Rogaland

Foto: Marte Skodje / NRK

Løyning forteller at alle lærlingene er permitterte fra restaurantbransjen i Stavanger. På grunn av koronapandemien kurser de dem puljevis, fem og fem.

Det siste året har vært alt annet enn hva disse lærlingene hadde tenkt. Samtidig angrer ingen av dem på valget de tok med å starte på restaurant- og matfaglinja.

Enzo Bendi, som går restaurant- og matfag, viser frem dagens rett; skrei med lever og rogn.

Enzo Bendi, som går restaurant- og matfag, viser frem dagens rett; skrei med lever og rogn.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Jeg syns det er så fascinerende at en aldri blir ferdig utlært i dette faget, uansett hvor lenge man har jobbet, så er det alltid noe nytt å lære, sier Mari Stedje (19).

– Det er jo alltid kjekt å lage mat. Det er jo noe familien min har holdt på med i flere generasjoner, så det var veldig naturlig for meg å fortsette med det da, sier Enzo Bendi (19).

Fra vondt til verre?

– Når vi har ridd av oss denne pandemien så vil vi ha behov for arbeidskraft. Restaurantene vil åpne igjen og gjestene vil komme, sier Anita Løyning.

Samtidig som behovet for faglærte er stort, har matfylket Rogaland lenge slitt med lave søkertall til restaurant- og matfag. Nå er fylkeskommunen bekymret for at pandemien kan gjør at situasjonen går fra vondt til verre.

Catrine Utne Pettersen, fagopplæringssjef, Rogaland fylkeskommune.

Catrine Utne Pettersen, fagopplæringssjef, Rogaland fylkeskommune.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Vi frykter jo at noen er skremt vekk av signalene om at denne bransjen er hardt rammet av pandemien og at det er mange som må stenge, sier Catrine Utne Pettersen, fagopplæringssjef i Rogaland fylkeskommune.

Utne Pettersen mener opplæringen de gir, på tross av stengte restauranter og institusjoner, er god nok. Hun mener lærlingene er sikret jobb i den andre enden.

– En må jo selvfølgelig gjøre en innsats i læretiden sin, sånn at en får gode referanser. Men hvis de spiller kortene sine godt, så får de jobb, sier hun.