NRK Meny
Normal

15 millioner skal brukes på å plante tre

Rogaland er valgt ut som ett av tre fylker i et pilotprosjekt med skogplanting som klimatiltak.

Skog

Nå blir det mer skog i Bjerkreim og Tysvær kommune.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Marthon Skåland

Bjerkreim- ordfører Marthon Skåland.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Her i fylket er Tysvær og Bjerkreim kommuner tatt med i første omgang. Ordfører i Bjerkreim, Marthon Skåland, er svært fornøyd med dette.

– Vi får mulighet til å plante ganske mye ny skog. Der får vi CO₂-fangst og på sikt får vi mer skog. Så dette er veldig positivt, sier Skåland.

Det er Klima- og miljødepartementet som har bevilget 15 millioner kroner til prosjektet. Bjerkreim-ordføreren har allerede tenkt ut hvor nyplantingen skal skje.

– Vi har jo vindkraftkonsesjoner i et ganske stort område i Bjerkreim, så hvis vi kan plante skog i samme område, så ville det gitt en veldig flott miljøeffekt med rein kraft og skog som fanger CO₂, sier han.

Kan begynne i høst

– Vet du hvorfor dere ble valgt ut?

– Ja, vi er en kommune som tidligere har drevet skogsarbeid. Derfor tror jeg vi har kommet med på den lista, sier Skåland.

Hvor mye skog det dreier seg om vet ikke ordføreren enda, men kommunen har et område på 10.000 mål som er klargjort for skog fra før av. 3000 av disse er plantet på, men resten står klart.

– Vi er egentlig klare til å begynne, sier ordføreren.

Han tror ikke det vil bli et problem å få med seg grunneierne på prosjektet, og plantingen kan for kommunens del starte allerede i høst.