NRK Meny
Normal

14 års fengsel

Gulating lagmannsrett har funnet Thomas Thendrup skyldig. Han er dømt til 14 års fengsel for Nokas-ranet med minst mulig margin.

Thomas Thendrup

 Thomas Thendrup har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Han takket nei til å delta i ranet da han ble spurt av Metkel Betew hevdet han under ankesaken i lagmannsretten.

Flertallet av dommerne har lagt vekt på at Dan Pettersen gjenkjente Thomas Thendrup i Nedre Dalgate etter ranet. Under ankesaken var ikke Pettersen så sikker på at han hadde sett Thendrup i boligen etter ranet.

Fem av dommerne mente Thendrup var skyldig, mens to ville frikjenne han. Det er minst mulig margin for at Thendrup ble dømt.

Thendrup ble dømt til forvaring i opptil 16 år i Stavanger tingrett. Et år senere ble han frikjent av juryen i Gulating lagmannsrett, men fagdommeren satte juryens kjennelse til side. Dermed har Thendrup vært gjennom en tredje runde i retten. Nå ble han dømt til 14 års fengsel, men slapp forvaring.

Ikke troverdig

Under ankesaken har blant andre David Toska og Kjell Alrich Schumann sagt at Thomas Thendrup ikke var med på ranet. Men aktor Rune Høgberg mente at vitnemålene var helt verdiløse. Hverken Toska eller Schumann ville si hvem den ukjente personen var, som skulle hatt Thendrups rolle i ranet, under ankesaken. For Høgberg var vitnemålet dermed ikke troverdig.

Høgberg la ned påstand om forvaring i inntil 15 år. Thendrups forsvarer Ellen Holager Andenæs la ned påstand om frifinnelse.

Hansken

Thomas Thendrup har ikke alibi for ransdagen 5.april 2004. Han har forklart at han var i Oslo. Påtalemyndighetens bevis mot Thendrup er DNA-spor på en hanske som ble funnet sammen med store mengder ransutstyr i Drammensfjorden. Storebror Johnny Thendrup har forklart at det var han som tok med hansken til Stavanger. Dommerne i lagmannsretten mener Thendrup var en av sju ranere som var inne i Nokas-lokalene.

Thomas Thendrup kommer til Gulating lagmannsrett

Thomas Thendrup kommer til Gulating lagmannsrett for å fådommen.

Foto: Per Thime / NRK

 

Thendrup er også dømt til å betale en erstatning på vel 200.000 kroner til familien Klungland, samt 51 millioner kroner til If forsikring. Thendrup tok betenkningstid om han aksepterte dommen.