126 ringte om barn som spiste batterier

I fjor fikk Giftinformasjonen 126 henvendelser om barn som hadde svelget små batterier, og i år har allerede 47 tatt kontakt. For to år siden fikk Olaus (4) skader fra batteriet i en bilnøkkel.

Knappcellebatteri

Knappcellebatterier er små, og sitter i alt fra bilnøkkelen og garasjeåpneren til fjernkontrollen og kjøkkenvekta.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Vi omgir oss med små dingser som bruker bitte små, rude og flate batterier. Før var det stort sett klokker de satt i, men nå er både bilnøkkelen, garasjeåpneren, fjernkontrollen, lommelykta og kjøkkenvekta utstyrt med dem.

Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet får stadig flere henvendelser om barn som har svelget slike batterier, såkalte knappcellebatterier, og de siste fem åra har antall henvendelser gått kraftig opp.

– Det er alle foreldres mareritt

I fjor ringte 126 fortvilte foreldre eller andre voksne Giftinformasjonen. Og så langt i år har de fått 47 henvendelser, sier fagdirektør ved Giftinformasjonen i Folkehelseinstituttet, Mari Tosterud.

– Det er en kraftig økning sammenligna med det vi har hatt tidligere år. Nå er det nok ikke alle 47 som faktisk hadde spist batterier, men det var mistanke om det, sier Tosterud.

Sju av ti henvendelser i fjor kom fra foreldre med barn under ti år.

Marta Birgitte Sevland

Marta Birgitte Sevland.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Batteriene er små, men kan gjøre stor skade. Det fikk da to år gamle Olaus Sevland på Karmøy erfare sommeren 2014. Mor Marta Birgitte Sevland fortalte historien til NRK da, og husker den ennå nesten altfor godt.

– Det er jo alle foreldres mareritt. I det ene øyeblikket er barna fulle av liv, i det neste ligger de på sykehuset fulle av slanger, sier moren til Olaus, Marta Birgitte Sevland.

Ein to år gamal gut enda opp på sjukehus då han svelgde eit batteri.

VIDEO: Sommeren 2014 spiste Olaus et batteri fra familiens bilnøkkel.

Batteriet fra familiens bilnøkkel hadde satt seg fast i spiserøret på toåringen. Han blei lagt i narkose, og det tok to timer å få det ut. I tillegg hadde batteriet lagd en etseskade på spiserøret.

Større og kraftigere batterier er verre

– Batterier kan sette seg fast i spiserøret. I noen tilfeller klemmes det inntil «veggen» i spiserøret. Strømmen går i vevet, og det blir en etseskade der batteriet sitter, sier Tosterud i Giftinformasjonen.

Hvis du mistenker at barnet ditt har svelget et batteri, bør du reagere umiddelbart.

– Jeg ville ringt 113, og gitt beskjed om at du tror barnet har spise et batteri. Slik kan du få hjelp til å komme inn til røntgen så fort som mulig, sier Tosterud, som påpeker at det er viktig å finne ut om batteriet faktisk er inne i barnet.

– Hvis det sitter fast, må det ut igjen, sier hun.

Størrelsen på batteriet har betydning, legger fagdirektøren til.

– Jo større de er, jo lettere er det at de sitter fast. Og jo høyere spenning de har, jo større er risikoen for at det skaden kan bli alvorlig, sier Mari Tosterud i Giftinformasjonen.