Hopp til innhold

100 branner påsatt siste to år

Fortsatt er mange branner uoppklarte.

Jønningheia barnehage i brann

Jønningsheia branehage ble totalskadd i brann i helgen. Dette er bare en av seks branner som trolig er påsatt i Sandnes i helgen.

Foto: Ronny Hjertås

- Vi tenker at det handler om en smitteeffekt. Når det først starter er det lett at flere henger seg på, sier etterforskningsleder Torbjørn Nervik ved Haugesund politistasjon.

Både Nervik, og varabrannsjef Eivind Rake i Brannvesenet Sør-Rogaland ser at det sjeldent er pyromaner, personer med en sjukdom som kan forklare handlingen, som står bak ildspåsettelser.

- Pyromaner står bak mindre enn 10 prosent av de påsatte brannene. Ellers handler det om forsikringssvindel, hevn mot samfunnet, eller rett og slett fyllerør, sier Rake.

Det har vært mange ildspåsettelser de siste tre årene, og flere er blitt tatt for brannene. Og de fleste som er tatt er menn mellom 16 og 26 år.

I oktober 2007 ble en 16 år gammel gutt siktet for 16 branner i Stavanger.

Sommeren 2008 ble to gutter i 18-års alderen siktet for 13 branner i Haugesund. Denne siktelsen er senere redusert til å omfatte fem branner.

I år er en 26 år gammel mann siktet for fem branner i Haugesund , og en 40 år gammel kvinne er siktet for åtte ildspåsettelser .

I Stavanger er en 25-åring siktet for to mordbranner og fire andre ildspåsettelser .

Leter etter ildspåsettere

Men fortsatt er mange branner i Rogaland fortsatt uoppklart i Haugesund, Stavanger, Nærbø, og nå sist i Sandnes .

- Til enhver tid så har det vært 30-40 branner som har vært uoppklart, sier etterforskningsleder Torbjørn Nervik i Haugesund, der det har vært nesten like mange bygningsbranner som i Sandnes, selv om det bor bare halvparten så mange i Haugesund.

2000 branner

En oversikt fra Norsk Brannvernforening viser at det har vært 2000 bygningsbranner i Rogaland siden år 2000. I tillegg har det vært et ukjent antall branner i søppelspann og containere som står nær bygninger.

- Både privatpersoner og bedrifter kan bidra til å forebygge ildspåsettelser. Vi har kjørt prosesser i sentrum av både Stavanger og Sandnes. For eksempel i Gamle Stavanger finnes det nå nesten ikke lenger en søppeldunk, men nedgravde søppelløsninger. Vi har nå dialog med næringsliv og kommuner for å få flere slike løsninger, for vi ser at vi ikke er i mål, sier varabrannsjef Eivind Rake.