Hopp til innhold

10.-klassing Magnus Braut har ekstrajobb på gartneri: – Jeg sparer til hus og bil

Bøndene har strevd med å få på plass nok utenlandsk arbeidskraft. Nå vil grønnsakbonde Jone Wiig på Jæren ha flere norske ungdommer på jobb i åkeren.

Magnus Braut

TRIVES MED JORD UNDER NEGLENE: Magnus Braut tok selv kontakt med bonde Jone Wiig og ba om å få ekstrajobb på gården. Han mener flere burde se fordelen med en slik jobb.

Foto: Marie Håland / NRK

Magnus Braut har jobbet på gartneriet siden april. Han sendte selv melding til bonde Jone Wiig og spurte om jobb.

Braut trives med ekstrajobben og sier han har varierte arbeidsdager. Det går blant annet i å vaske, plante og legger duker. En gøy jobb, synes han.

– Jeg liker å være ute og gjøre noe, ikke bare sitte inne. De ungdommene som ikke ønsker jobben har kanskje ikke jobbet så mye med sånn. Men det er bare å komme i gang, så blir det bra, sier Braut, som også skal jobbe på gården i sommer.

Og grønnsakbonde Wiig på Jæren vil gjerne gi sommerjobb til flere. Nå søker han norsk ungdom som vil prøve seg i åkeren.

– Om fem-seks uker er vi i gang med innhøstingen av blomkålen. Da vil vi gjøre det som myndighetene oppfordrer oss til, å ha norsk skoleungdom i arbeid, sier han.

På gården hans er rundt 20 utenlandske arbeidere på plass og i full gang med å sette ut blomkål i åkeren. Men snart krever også gulrotåkeren mer arbeidskraft.

Jone Wiig har fått kål i jorda, men trenger arbeidskraft til gulrot-åkeren.

Jone Wiig har fått blomkål i jorda, men trenger arbeidskraft til gulrotåkeren.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Frister skoleelever med jobb

Hver sommer trenger landbruket rundt 18.000 utenlandske arbeidere. Dette er sesongjobber nordmenn tradisjonelt ikke har vært interesserte i.

Derfor har Jone Wiig alliert seg med Bryne videregående skule, for å informere elever der om hva en sommerjobb på gården hans vil innebære.

– Jeg er spent. For selv om myndighetene sier vi skal bruke skoleungdommer, er jeg ikke sikker på om skoleungdommen vil, sier Wiig.

Regjeringen har bevilget 40 millioner kroner til en midlertidig ordning der bøndene får refundert utgifter de har i forbindelse med opplæring av norsk ungdom i landbruket.

Labert oppmøte

På skolen er åtte klasser med 15 elever i hver invitert til møtet med Wiig. Sju elever møter opp. Flere er i karantene på grunn av det store smitteutbruddet blant russen i regionen.

Blant de frammøtte er spesielt én svært interessert i sommerjobb.

– Egentlig er alt med gulrøtter interessant. Fra såing til høsting. Dette er noe framtida trenger, sier Leif Sverre Gimre Håland.

Leif Sverre Gimre Håland, elev ved Bryne VGS.

Leif Sverre Gimre Håland vil gjerne ha sommerjobb i åkeren hos Jone Wiig.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Mens mange av medelevene synes det høres kjedelig ut å stå i gulrotåkeren, har Håland jobbet i åkeren i over 10 år. Han er oppvokst på gård.

– Dette er langt fra kjedelig. Med mindre det blir pøsregn og nordavind, sier han.

Det viktigste for Håland er å forsikre seg om at det er god plass til å parkere traktoren der han eventuelt skal ha sommerjobb.

– Jeg må passe på at den ikke får plass midt på en vei, sier han og ler.

Kristine Undheim er mindre entusiastisk til sommerjobb i åkeren.

– Det virket litt kjedelig, for jeg har vært på gård før, så jeg vet hvordan det er, sier hun.

Kristine Undheim, elev Bryne VGS

Kristine Undheim er ikke spesielt interessert i sommerjobb i åkeren.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Undheim har allerede jobb, så hun er usikker på om det er aktuelt for henne å ta sommerjobb på gård.

Sparer til hus og bil

Magnus Braut merker allerede at de ekstra pengene han tjener på gartnerijobben kommer godt med.

– Jeg bruker pengene på mat og sparing, sier han.

– Hva sparer du til da?

– Hus og bil, sier Braut.

Så langt har 15 elever lagt inn søknad om sommerjobb hos Jone Wiig. Han trenger foreløpig bare mellom fem og ti personer.

– Så det blir nærmest rift om jobbene, sier han fornøyd.