Hopp til innhold

En halv milliard kroner gikk tapt – flere kan bli trukket inn i advokatskandalen

Tapene på over en halv milliard kroner forventes å øke, og flere parter kan bli involvert. Opprullingen av Norges største advokatsvindel fortsetter gjennom sommeren.

Advokatfirma Bull Årstad

Den avdøde advokaten som drev den fiktive låneformidlingen jobbet i Advokatfirma Bull Årstad i Stavanger fram til siste årsskifte.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Advokatskandalen har utgangspunkt i Stavanger, men omfanget er foreløpig uvisst. I dag kom også Finanstilsynet på banen, og Økokrim er allerede i gang med etterforskningen av gigantsvindelen. Her er en oversikt over det som har skjedd, og hva som forventes å skje videre:

Hva handler saken om?

En tidligere, nå avdød, partner i Advokatfirma Bull Årstad DA i Stavanger skal gjennom flere år ha hentet inn lånekapital fra investorer. Disse ble tilbudt renter på 10–15 prosent, uten risiko.

Advokaten nøt godt av høy tillit i det lokale næringslivet, og han var et ettertraktet styremedlem i ulike virksomheter.

Han opplyste til långiverne at advokatselskapet garanterte for de innbetalte midlene gjennom såkalte inneståelseserklæringer, men garantiene viste seg å være falske. Advokaten sluttet hos Bull Årstad 31. desember i fjor.

Selskapet politianmeldte ham 31. mai, og han tok sitt eget liv tre dager seinere. Familien har valgt å være åpne om dette.

Hvor store er tapene?

Foreløpig er det meldt inn krav i konkursboet til den avdøde advokaten på mer enn 600 millioner kroner, fordelt på nær 70 utlånere, ifølge advokat Flemming Karlsen som er bostyrer.

Flemming Karlsen

Bostyrer Flemming Karlsen har travle dager etter at utlånssaken sprakk.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Men tap kan meldes helt fram til 31. juli, og det er ventet at beløpet vil stige ytterligere.

Ifølge Karlsen har utlånsvirksomheten pågått i minst 15 år.

Hvordan skal svindelen konkret ha skjedd?

Advokaten, som også var utdannet siviløkonom, sa til investorene at lånene ble formidlet videre til personer og selskaper som hadde behov for kapital.

Men låntakerne var trolig ikke reelle. I stedet stoppet pengene hos advokaten, blant annet på advokatselskapets klientkonto.

Han brukte mye av innbetalingene fra stadig nye långivere til å betale ut renter til dem som hadde blitt dratt inn i svindelen på et tidligere tidspunkt.

Men også til noen nyere långivere som begynte å stille spørsmål ved om opplegget virkelig kunne være reelt. Noen av midlene skal ha gått til advokaten selv.

De siste månedene opplevde stadig flere långivere at renteutbetalingene begynte å utebli. Da gikk alarmen.

Hvem har tapt penger?

Långiverne som har tapt penger er både selskaper og privatpersoner i Rogaland, for det meste sør for Stavanger: I Sandnes, Ålgård og i jærkommunene Klepp, Time og Hå.

Ingen av de aller mest profilerte investorene i regionen er foreløpig representert i saken. Dette handler mye om mellomstore og mindre investorer som ikke er så godt kjent nasjonalt. Men flere av navnene er profilerte i sitt eget lokalmiljø.

Hvem representerer investorene?

To advokatselskaper har så langt gått ut med at de representerer långiverne som har tapt penger. Disse fordeler seg omtrent jevnt mellom Advokatfirmaet Selmer og Haver Advokatfirma, med noen flere klienter hos Selmer.

Bård Ivar Koppang hos Selmer sier at de første klientene hos dem tok kontakt om kvelden 28. mai i år.

Når ble saken offentlig?

Saken sprakk i media seint om kvelden onsdag 12. juni. Da meldte Sandnesposten at det hadde kommet krav på minst en halv milliard kroner i dødsboet til en nylig avdød advokat fra Sandnes.

Dagens Næringsliv publiserte like etterpå en lengre artikkel om hele sakskomplekset.

Har det vært indikasjoner på svindel tidligere?

Stavanger Aftenblad har meldt at Tilsynsrådet for advokatvirksomhet allerede i februar 2017 fikk et tips om at Advokatfirma Bull Årstad kunne være involvert i lånevirksomhet.

Advokatfirma Bull Årstad

Advokatfirma Bull Årstad mener at de først i slutten av mai fikk informasjon om den tidligere partneren som ga dem grunnlag for å anmelde forholdet til politiet og varsle tilsynsmyndighetene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Tipset kom fra et annet advokatfirma, men saken ble henlagt fordi dokumentasjonen var svært begrenset, ifølge tilsynet.

Det er et krav om å være registrert hos Finanstilsynet for å drive låneformidlingsvirksomhet til næringsdrivende. Ifølge Finanstilsynet hadde den avdøde advokaten ingen slik registrering.

Kan flere enn den avdøde advokaten ha vært involvert?

Økokrim vil etterforske påstander fra ulike hold om at advokaten kan ha hatt stråmenn til å hjelpe seg, både med å rekruttere långivere, og til å kamuflere pengestrømmer.

Les også Økokrim åpner etterforskning av låneskandalen

Økokrim står skrevet på en glassdør i store, grå bokstaver. Gjenskinn fra grønne busker og andre bygninger i glasset.
Undersøkelsene vil også rette seg mot lokale banker, og mot advokatselskapet hvor den avdøde advokaten var ansatt fram til årsskiftet. Etterforskningen vil nok også omfatte ulike revisjonsselskaper.

Sentrale spørsmål å få avklart blir hva andre parter burde ha visst eller forstått om den langvarige svindelvirksomheten.

Hva sier advokatselskapet selv?

Selskapet skriver på sin egen hjemmeside at de fikk informasjon som ga dem grunnlag for å anmelde forholdet til politiet og varsle tilsynsmyndighetene i slutten av mai.

De skriver også at de er overrasket over det de har funnet ut den siste tiden, og at selskapet ønsker å komme til bunns i saken.

Hva skjer videre?

Økokrim varslet 18. juni at de setter i gang etterforskning. Sør-Vest politidistrikt vil også bli involvert i denne. Bostyrer fortsetter å registrere krav fra eventuelle flere långivere som er lurt, samtidig som han må realisere verdiene som ligger i dødsboet til advokaten.

Bull Årstad fortsetter å lete fram dokumentasjon som kan finnes i advokatselskapets systemer.

Lokale banker som Sparebank 1 SR-Bank og Sandnes Sparebank må også finne fram dokumentasjon på transaksjoner som den avdøde advokaten har foretatt gjennom disse bankene.

21. juni meldte også Finanstilsynet at de har startet oppfølging av enkelte foretak involvert i saken. Dette gjelder blant annet de nevnte bankene, samt involverte regnskapsbyråer og revisjonsfirmaer.

De videre undersøkelsene handler også om å avdekke om flere enn den avdøde advokaten selv kan stå i et ansvarsforhold til de som har tapt penger.

Långiverne har allerede varslet krav mot advokatselskapet der han var partner – krav som selskapet foreløpig har avvist fordi de mener partneren har handlet uten de andre partnernes viten og vilje.