Hopp til innhold

Fastlege våger ikke pensjonere seg – frykter for pasientene sine

I flere år har Svein Gisle Apeland prøvd å finne noen som kan ta over legepraksisen, men uten hell. 69-åringen er en av mange fastleger som står i jobben for pasientenes skyld.

Fastlege Svein Gisle Apeland

Svein Gisle Apeland er 69 år, men en av legene som ikke har fått noen arvtaker til praksisen. Nå står 150.000 nordmenn uten fastlege.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Lojaliteten til pasientene mine kommer først, sier Apeland.

Fastlegen i Haugesund har i dag 1500 pasienter. Denne formiddagen sitter elleve i kø på venterommet.

– Sånn er det hver dag, sier fastlegen.

150.000 nordmenn står uten fastlege, viser en ny rapport. Og kapasiteten blir stadig dårligere. Færre vil bli fastlege, og dette bidrar til at flere og flere pasienter står uten.

Det er de mest sårbare pasientene som blir hardest rammet, ifølge rapporten.

Portrett bilde av Kari Anne Borge Erstad.

Kari Anne Borge Erstad.

Foto: Privat

Kari Anne Borge Erstad (52) er en av de som ikke har fastlege fra og med neste uke. Mandag er hun og 1100 andre fastlegeløse i bydelen Arna i Bergen.

Må til legevakten hvis hun trenger lege

Min fastlege i nærmere 20 år gikk av med pensjon i fjor. Deretter fikk jeg ny, som nå slutter om noen dager. Dette resulterer i at to av tre i min familie vil være uten fastlege på ubestemt tid, sier hun.

Beskjeden kom onsdag. Hun og de andre uten fastlege må til Bergen Helsehus i sentrum, der legevakten holder til. Dit sendes alle som ikke har en egen fastlege.

Bergen legevakt mener jeg skal være for øyeblikkelig hjelp og ikke et alternativ til fastlegen. En tvinges til det private markedet, men dette er kun mulig for dem som har økonomi til å betale.

Hun lurer på om myndighetene har en skikkelig plan for å løse fastlegekrisen.

Det er ikke forsvarlig slik situasjonen er i dag. Ingen vet hvor lenge man er uten fastlege, og dette skaper usikkerhet, utrygghet og en potensiell fare for enkelte pasientgrupper, mener hun.

Ingen penger fra regjeringen

Fastlege Apeland i Haugesund anslår at han jobber mellom 55 og 60 timer i uka. Legen mener det er den store arbeidsmengden som gjør at han ikke finner en arvtager.

– Ingen unge leger ønsker slike arbeidstider, sier Apeland.

Les også Jenny (24) var uten fastlege i seks måneder: – Jeg ble sykere og var redd

Jenny Raquelle

Flere leger reagerte da forslag til revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem 12. mai. Det kom uten ei krone til fastlegeordningen.

– Et gigantisk løftebrudd, mener Svein Gisle Apeland.

Støre-regjeringen gikk til valg på løfter om å sikre fastlegeordningen. Siden i fjor høst har 30.000 mistet fastlegen sin.

Leder i Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev

Leder i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev.

Foto: Allmennlegeforeninga

– Det er alvorlig. Det haster med tiltak og svar fra staten om at dette er en ordning man vil ivareta. Det må komme signaler om at pasienter sikres retten til en fastlege, sier leder for Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev.

Han mener ordningen er tydelig underfinansiert.

– Jo lengre tid det går, jo flere erfarne folk mister vi. Det vil bli mer kostnadskrevende og ta lengre tid å stable ordningen på beina igjen, sier Klev.

Mange fastleger i samme båt

Den norske legeforening vet om mange fastleger som står i jobben langt over pensjonsalder på grunn av pasientene.

Les også «Nordsjøturnus» lokka sjukehusdirektør tilbake som fastlege

Sjukehusdirektør på Tynset Oddvar Øien, snart kommunelege i Stor-Elvdal.

– Jeg får stadig meldinger fra fortvilede leger som ikke får noen til å ta ansvaret når de ønsker å trekke seg tilbake. De strekker seg langt. Ingen leger ønsker å sende pasienter ut i intet, sier Klev.

Han mener dette tydeliggjør situasjonen.

– Det har vært en manglende satsing på fastlegeordningen. Dette har ført til at vi ikke har klart å rekruttere nok leger inn, sier Klev.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Foto: Torstein Bøe / Torstein Bøe

Kan ikke løses enkelt

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol innrømmer at fastlegeordningen i Norge har gått fra vondt til verre.

– Det ser vi dessverre mange eksempler på, deriblant denne saken. Krisen i fastlegeordningen er sammensatt og har utviklet seg i mer enn ti år. Den kan ikke løses enkelt på et halvt år, men krever at vi tar flere kraftfulle grep. Det er vi i gang med, sier hun til NRK.

Kjerkol anser det som en av sine viktigste oppgaver å få en stabil legedekning over hele landet. Deriblant også å rekruttere nok unge leger.

Unge leger etterspør forutsigbare rammevilkår og gode fagmiljøer de kan utvikle seg i, sier Kjerkol.

Hun legger til at det først er i statsbudsjettet for 2023 at alle detaljene kan komme på plass, men peker på at de allerede i det reviderte budsjettet for 2022 har begynt på jobben.

– I 2022 er bevilgningen til allmennlegetjenesten styrket med 400 millioner kroner, sier hun.