Hopp til innhold

1 av 4 sjefer vil ikke ansette småbarnsmødre

Sjefer er skeptiske til småbarnsforeldre og mener både mor og far har mindre arbeidskapasitet enn før de fikk barn. Det viser en ny undersøkelse.

Carol Anderson

SMÅBARNSMOR: Carol Andersen mener hun blir en bedre arbeidstaker som tobarnsmor enn hun var tidligere i karrieren.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Når man har vært i barselpermisjon blir man rett og slett en bedre arbeidstaker. Har lærer mye, blir bedre på multitasking og på å takle stress, sier Carol Anderson.

Nå tar elleve måneder gamle Oliver og storebroren på to år all hennes kapasitet, men hun gleder seg til å komme tilbake til jobben sin på International School of Stavanger.

– Det er så stress hjemme i barselpermisjon at det å komme tilbake på jobb blir barnemat i forhold, sier hun.

Skeptiske til småbarnsmødre

Carol Andersen mener hun er en bedre arbeidstager nå, enn før familieforøkelsen startet. Men det er de fleste sjefer uenige i, og mange kvier seg for å ansette småbarnsmødre.

Dette kommer fram i den nyeste arbeidslivsundersøkelsen til Proffice, PAMA, gjennomført blant 2500 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1000 ledere. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse AS i september og oktober 2014.

Hver fjerde sjef svarer nemlig at de er skeptiske til å ansette småbarnsmødre. 27 prosent mannlige sjefer og 19 prosent kvinnelige sjefer svarer at de heller vil ansette noen som ikke er småbarnsmor. 17 prosent av lederne vil også gjerne unngå å ansette menn med små barn.

Stein Andrè Haugerud

ARBEIDSLIV: Stein André Haugerud, direktør i Proffice Norge, presenterte i dag en arbeidsmiljøundersøkelse som viser at unge er ser frem til å pensjoneres.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Mener småbarnsforeldre har mindre kapasitet

– Det er stor skepsis blant bedriftsleder når det kommer til å ansette både mor og far til små barn. Det er en del myter som lever, sier direktør i Proffice Norge, Stein André Haugerud til NRK.

53 prosent av de spurte svarer at de er enige i at småbarnsmødre har mindre arbeidskapasitet enn kolleger uten barn, eller kolleger med større barn. 46 prosent svarer det samme om småbarnsfedre.

– De tror at arbeidskapasiteten er mindre, og at om man har små barn er man også mye borte. Det er mange bedriftsledere som kunne blitt flinkere på å tilrettelegge for småbarnsforeldre, sier Haugerud.

– Blir god på kaoskontroll

Brit Elise Tengesdal stiller seg uforstående til sjefenes skepsis.

– Jeg synes det er veldig dumt. Vi er en ressursgruppe i samfunnet, kanskje mer enn andre, spesielt i mange yrker, sier hun.

Selv er hun utdannet barnevernspedagog.

– I min jobb er det absolutt en fordel å ha små barn selv. Men lærer mye av det, og får mer erfaring. man blir også bedre på å disponere tid og krefter, sier hun.

– I jobben er det organisert kaos, men hjemme er det uorganisert kaos. Det er jo mye vanskeligere å takle. Som småbarnsmor får man en unik evne til å takle det uforventede, sier Carol Anderson.

Brit Elise Tengesdal

SMÅBARNSMOR: Brit Elise Tengesdal, med ti måneder gamle Magnus, mener hun er bedre kvalifisert i jobben som barnevernspedagog etter å ha blitt mor.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK